Poliţiştii sunt, din nou, nemulţumiţi de modul în care se prezintă, în faţa lor, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Astfel, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) acuză “un şir de fapte care demonstrează, încă o dată, că unii şefi din Ministerul „Afacerilor Interne” nu au chef să respecte legile ţării”.
Afirmaţia este făcută în contextul în care organizaţiile sindicale negociază „Acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale poliţiştilor”. Potrivit liderilor SNPPC, negocierile sunt blocate la înscrierea în Acord a modalităţii de compensare a timpului lucrat de poliţişti sâmbăta, duminica, şi în celelalte zile stabilite ca sărbători legale. Aceştia amintesc că Legea salarizării unitare şi Codul muncii reglementează clar: „Salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă. Însă, puşi în situaţia de a alege o formă pentru decontare a muncii folosite, adică să aleagă între un timp liber echivalent ori un anumit spor salarial, potrivit legii, mai-marii poliţiei au oscilat. Din cauza lipsei acute de personal, care a fost epurat în 2011, compensarea cu timp liber la schimb este acum imposibil de aplicat, în mod corect. Şi, pentru că starea de lucruri încurajează exploatarea muncii forţate, nici nu se conturează vreo schimbare a situaţiei” .
În sensul celor amintite mai sus, în acelaşi document al SNPPC se spune: “Soluţia alternativă – aceea a sporului salarial – nu convine, nici ea, Ministerului Afacerilor Interne, deoarece “mai- marii de la Bucureşti s-au ciocnit de precizia legii. Întâi: legea prevede că sporul salarial, la care ne referim, se stabileşte prin Contractul colectiv de muncă, adică prin documentul negociat şi adoptat între angajator şi sindicate. Apoi, legea prevede şi o limită a negocierii: „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”. Negociatorii afacerilor interne sunt puşi în situaţia, absolut neobişnuită pentru ei, de a nu mai tăia din drepturile salariaţilor. Mai mult, sindicatele au posibilitatea de a cere procente în plus la drepturi”.
SNPPC mai acuză: “Reprezentanţii MAI nu se împiedică de legi şi nici nu au chef să accepte vreun spor salarial pentru poliţişti. Pentru ei, legea este neclară şi preţuiesc acest punct de vedere, ferindu-se chiar şi să o recitească, în comisia de lucru, atunci când sunt invitaţi”. Concluzionând, SNPPC arată: “Punând lucrurile cap la cap, apare evident că noua „afacere internă”, pentru care se fac atâtea valuri, este ca sindicatele să fie fraierite şi să accepte lipsa oricărei unităţi de măsură a muncii prestate de poliţişti în zilele de sărbătoare. S-a înţeles că sporul de 100%, odată ce va fi înscris în Acord, va trebui plătit ca atare sau va putea fi convertit în zile libere. Consemnat în Acord, sporul nu va mai putea fi „sărit” de angajator şi, în schimb, va deveni un buget sigur şi legal al fiecărui poliţist”.
(F.T.)