Dragi cititori,

acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.

Pentru tăierea unui nuc este nevoie de autorizaţie ?

,,Aş vrea să ştiu dacă am nevoie de autorizaţie pentru a tăia un nuc bătrân aflat pe proprietate privată. Trebuie să mă adresez unei anumite instituţii ?’’
Ionel Bratu, Ploieşti
* * *
Conform Legii pomiculturii nr. 348/2003, republicată în 2008, pentru tăierea unui nuc este, într-adevăr, nevoie de autorizaţie, indiferent dacă acesta se află pe proprietate privată sau publică. La art. 14, din legea menţionată, se prevede: ,,(1)Defrişarea plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi de interes comercial aparţinând persoanelor fizice sau juridice se face numai în baza autorizaţiei de defrişare eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.’’ Iar la articolul 17, din aceeaşi lege, sunt prevăzute şi criteriile în baza cărora se poate solicita tăierea pomilor răzleţi aflaţi pe proprietate privată, inclusiv în cazul în care ,,pomii sunt îmbătrâniţi şi prezintă ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană’’. De asemenea, acelaşi articol din lege menţionează şi faptul că solicitarea pentru tăierea nucilor din categoria pomi răzleţi adresată de persoanele fizice sau juridice se depune la direcţiile agricole cu cel puţin o lună înaintea executării tăierii. În ceea ce priveşte materialul lemnos rezultat din defrişarea plantaţiilor pomicole şi a nucilor, acesta este proprietatea fiecărui deţinător legal al plantaţiei şi al pomilor răzleţi, care îl poate comercializa sau utiliza în mod liber. Totuşi, în cazul comercializării, materialul lemnos trebuie să fie însoţit de autorizaţia de defrişare eliberată în conformitate cu prevederile prezentei legi, precum şi de avizul de însoţire a materialului lemnos.