Evaziunea fiscală a ajuns atât de departe încât multe fabrici importante din domeniile panificaţiei şi cărnii ar putea intra în insolvenţă în următoarea perioadă, a afirmat, ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. “Pe zona de panificaţie sunt mai multe fabrici care sunt în pericol de insolvenţă. Nu mai vorbesc de zona de carne, unde sunt fabrici mari. Am rămas surprins să constat situaţia de la una dintre cele mai mari fabrici din România, înfiinţată după 1989, e-adevărat, dar cu o tradiţie de 20 de ani. Conducerea fabricii îmi spunea, în 2012, că este primul an în care nu a reuşit să încheie pe profit“, a declarat Constantin. El crede că problemele pe care le au marile fabrici sunt un semnal de alarmă şi, din acest motiv, vrea să aibă succes experimentul cu TVA redus la pâine.
“Pentru că, dacă va avea succes, de la 1 ianuarie 2014 putem să îl extindem şi la carne, şi la legume-fructe. Evaziunea este enormă şi trebuie să o combatem prin aceste măsuri”, a adăugat ministrul. El a arătat că fabricile au probleme nu pe fondul scăderii consumului, ci din cauza evaziunii. “Vă dau un exemplu la pui. Anul trecut am exportat pui de 250 milioane euro. Mai mult decât am importat. Balanţa este pentru prima dată pozitivă. Exportăm foarte mult, dar cu toate acestea industria nu stă bine, pentru că pe piaţa internă are loc o competiţie neloială prin evaziunea fiscală. Şi, din acest motiv, nu pot să supravieţuiască, în ciuda faptului că au o cifră atât de bună la export”, a continuat ministrul Agriculturii. El a afirmat că evaziunea fiscală “a ajuns atât de departe” încât multe fabrici importante ar putea intra în insolvenţă.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a mai declarat, ieri, la Sibiu, referitor la motivele reducerii TVA la pâine, că la nivel european consumul de pâine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, în timp ce în România este de 23 de kilograme, diferenţa fiind “evaziune fiscală”. Ministrul Daniel Constantin a fost întrebat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, care este scopul reducerii TVA la pâine, el răspunzând că, în principal, este vorba despre combaterea evaziunii fiscale.”Obiectivul principal al scăderii TVA de la 24 la 9 la sută este acela de a reduce evaziunea fiscală, de a crea un mediu concurenţial corect pentru cei care plătesc taxe şi impozite, cu scopul de a sprijini foarte mult industria, pentru că astăzi industria de panificaţie, din păcate, este pe marginea prăpastiei”, a declarat Daniel Constantin.
El a afirmat că s-au făcut studii, care vor fi prezentate reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) în vederea aprobării reducerii TVA la pâine, care arată dimensiunea evaziunii fiscale în sectorul de panificaţie din România. “Consumul mediu de pâine pe cap de locuitor, la nivel european, este de 89 de kilograme. În România, este de 23 de kilograme. Aceasta este cantitatea care se fiscalizează. Diferenţa reprezintă evaziune fiscală”, a explicat Daniel Constantin. În plus, ministrul Agriculturii a precizat că un alt motiv al reducerii TVA la pâine este reducerea preţului, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla imediat.