• Întârzierile au fost cauzate de contestaţii

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a încheiat, la aproape un an de la darea în folosinţă a tronsonului Bucureşti-Ploieşti al autostrăzii A3, contractul pentru asigurarea serviciilor de pază pe acest sector de drum de mare viteză.

Astăzi, după parafarea contractului, la CNADNR va avea loc chiar şi o instruire a tuturor celor interesaţi ca acest serviciu de pază să decurgă în conformitate cu prevederile contractuale, urmând ca, în scurt timp, pe autostrada Bucureşti-Ploieşti să-şi intre propriu-zis în atribuţii cei care au câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi pentru acest sector de drum – SC G4S Secure Solutions SRL-SC Axis Corporate Security SRL. În urma selecţiei de oferte, această asociere de firme a propus un preţ de circa 1,8 milioane de lei pentru asigurarea serviciilor de pază a autostrăzii care leagă Ploieştiul de Capitală, cu respectarea condiţiilor impuse prin caietul de sarcini. Una dintre prevederile importante ale documentaţiei de atribuire a contractului de servicii de pază era aceea de a face dovada deţinerii a cel puţin 50 de autoturisme dotate corespunzător pentru pază şi a personalului specializat, inclusiv agenţi înarmaţi.
Ca şi în alte cazuri, procedura de achiziţie a serviciilor de pază pentru autostrada Bucureşti-Ploieşti a fost presărată cu piedici, având în vedere că şi această licitaţie a fost blocată, temporar, din cauza contestării rezultatului licitaţiei organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Reprezentanţii uneia dintre cele cinci societăţi care s-au înscris la licitaţia organizată de CNADNR au depus la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor o solicitare de a schimba rezultatul procedurii de atribuire. Practic, firma contestatoare cerea admiterea contestaţiei, dar şi să se constate că oferta depusă la CNADNR „întruneşte toate condiţiile pentru a fi declarată câştigătoare”. Din cauza depunerii acestei contestaţii, încheierea contractului de servicii de pază a fost blocată până la soluţionarea cererii, perioadă în care autostrada Bucureşti-Ploieşti a rămas fără paznici care să patruleze pentru a se evita dispariţia de parapeţi, garduri sau alte obiecte care fac parte din patrimoniul Companiei Naţionale de Autostrăzi. Ulterior, societatea care a contestat rezultatul licitaţiei şi-a retras sesizarea depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, procedura urmându-şi paşii normali, mai apoi, până la încheierea contractului de asigurare a pazei.
Valerian Manta, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Ploieşti, ne-a declarat, în perioada în care licitaţia era blocată, că, practic, după finalizarea lucrărilor şi recepţia completă a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, acest tronson nu a fost păzit în niciun fel. „A fost o sigură firmă de pază, angajată de una dintre societăţile de construcţii care a finalizat înaintea celorlalte sectorul său de autostradă. UMB Spedition a contractat o societate de pază, care a efectuat patrulări pe sectorul finalizat, pentru a evita eventualele furturi chiar înainte ca autostrada Bucureşti-Ploieşti să fie recepţionată. După recepţie, în vara anului trecut, acea firmă de pază a fost retrasă la circa două săptămâni, pentru că, practic, îşi încheiase misiunea pentru care fusese încheiat contractul. De atunci, nu a mai existat o societate specializată care să asigure paza autostrăzii. Din fericire, pe sectorul nostru (n.n. – în judeţul Prahova) nu au fost vandalizate sau furate componente, însă în Ilfov, de la o bază a autostrăzii s-a furat aproape tot! În Prahova am avut ceva deteriorări, însă din cauza accidentelor, nu a furturilor. La Gherghiţa, acolo unde localnicii şi-au făcut propria intrare în autostradă prin eliminarea gardurilor care blocau accesul, este singura zonă în care s-a produs o distrugere pe sectorul nostru”, a declarat Valerian Manta.
Violeta STOICA