Dupa ce, anul trecut, fermierii prahoveni si-au vazut culturile calamitate – in anumite zone, in procente cuprinse intre 20 si 100 la suta – din cauza secetei prelungite, in momentul de fata, acestia se confrunta, din nou, cu o alta problema deosebita. Din cauza excesului de umiditate in sol, provocat de precipitatiile abundente cazute in ultima perioada, s-a ajuns la intarzierea -nepermis de mult, in opinia specialistilor – a insamantarii principalelor culturi agricole de primavara. Ne referim, indeosebi, la porumb si floarea-soarelui, culturi care sunt prevazute sa ocupe, in total, aproximativ 75.000 de hectare, respectiv 90 la suta din suprafata planificata a fi insamantata in aceasta perioada a anului.
Dupa cum ne-a precizat, ieri, purtatorul de cuvant al Directiei Agricole, Marian Marcu, pana in momentul de fata, graul a fost insamantat doar pe 520 de hectare, adica pe doar 4 la suta din suprafata prognozata (13.000 de hectare). Aceasta cu toate ca, din punct de vedere calendaristic, epoca optima pentru executarea unei astfel de lucrari este pe sfarsite. In ceea ce priveste porumbul, situatia este si mai delicata, daca tinem cont de faptul ca, pana acum, agricultorii prahoveni au izbutit sa insamanteze aceasta cultura pe numai 150 de hectare din suprafata totala planificata ( 61.000 de hectare), reprezentand doar circa 1 la suta! ” Date fiind conditiile meteorologice vitrege din martie si prima jumatate a lunii aprilie, soldate cu ploi abundente sau cu temperaturi foarte scazute, se recomanda ca fermierii sa profite din plin de fiecare zi prielnica si sa grabeasca semanatul culturilor de porumb si grau, stiut fiind ca fiecare moment de intarziere inseamna, in final, pierdere de productie. Recomandare de care trebuie sa se tina cont cu atat mai mult cu cat semanatul culturilor agricole de primavara se suprapune, in momentul de fata, cu alte lucrari de sezon la fel de importante, cum ar fi aplicarea tratamentelor chimice specifice la culturile de toamna”, a adaugat interlocutorul nostru.
La finalul acestor randuri, va putem da si o veste buna: culturile semanate in toamna (grau, orz, rapita) prezinta o stare de vegetatie care promite obtinerea unor productii cu mult peste cele din anul precedent.
D. CONSTANTIN