FC Fortuna Brazi – Unirea Tarlungeni 0-0

Stadion: „Astra”, Ploiesti. Spectatori: circa 1200.
Fortuna: C. Ion – Bilia (77 C. Gheorghe), M. Marin, Al. Stoica, M. Muresan (69 Tegzes) – V. Munteanu (63 S. Muresan), Cioinac, Minciuna (cpt), Buhusi – Elek, Mandrusca (54 Antohi). Antrenor: Eduard Iordanescu.
Unirea: Fl. Iacob – Vlasceanu, Capatana, Tatarciuc, Dobrea – Brujan – Pricop (88 Lita), C Cristea (58 Cresulescu), Iaru, Postolache (77 Toderascu) – L. Nicolae (cpt) (90+2 R. Balint). Antrenor: Laszlo Balint.
Avertismente: Buhusi (42), Elek (87), Tiut (89 – ca rezerva) / Capatana (21), Cristea (24), Brujan (27), Iaru (68), Iacob (83), Toderascu (89).
Au arbitrat: Adrian Cojocaru (Galati) – Andrei Constantinescu, Mircea Grigoriu (Bucuresti)
Observatori: Eduard Dumitrescu (Pitesti), Bratu Cataros (Calarasi)
Jucatorul meciului: Florin Iacob (Unirea)

Meciul sezonului din seria a VI-a, derbiul dintre Fortuna Brazi si Unirea Tarlungeni a fost, parca, un “rezumat” al intregului campionat: Fortuna a fost echipa mai buna, care a jucat mai mult fotbal, Unirea a scapat, din nou, fara gol primit, desi sansele la poarta lui Iacob au fost clare – trei bare si un penalty ratat pentru prahoveni, orice alt amanunt fiind de prisos, despre norocul oaspetilor!
Fortuna si-a inceput „misiunea”, aceea de a invinge Unirea Tarlungeni, inca din min. 1, cand Elek nu a ajuns la o centrare perfecta, in fata portii. Buhusi (min. 12) a dat primul sut spre poarta lui Iacob “de incalzire”, iar oaspetii au raspuns si ei prin lovitura de cap a lui Liviu Nicolae (min. 14, din centrarea lui Brujan), atacantul ratand de putin tinta din pozitie ideala. A fost prima mare ocazie a brasovenilor si cam singura clara din acest derbi!
Prima lovitura in bara a gazdelor i-a apartinut lui Elek (min. 20, cu capul), pentru ca jocul sa se “stinga”, apoi, pana la pauza.
Dupa 0-0 la pauza, tracul gazdelor a mai disparut si pe fondul unei pregatiri fizice superioare a Fortunei, mingiile au trecut tot mai rar jumatatea terenului, Elek (47) avand prima ocazie din mitanul secund. Buhusi a nimerit si el bara (min. 55, ghinionul facand ca mingea sa sara din stalpul portii in careul mic, in asa fel incat nimeni sa nu fie pe traiectoria ei), pentru ca portarul oaspetilor, Iacob, sa-si inceapa “recitalul” iesirilor perfecte pe mingiile lungi aruncate in careu sau centrarile jucatorilor Fortunei. Oricum, judecand “la rece”, multi dintre fotbalistii echipei gazda si-au aratat anumite “limite la presiune”, dovedindu-se jucatori incapabili “sa faca diferenta” atunci cand este 0-0… Desigur, la “indicatii in teren” si cand ar fi 3-0 pentru echipa lor ar fi “campioni mondiali”, dar la meciuri pe muchie de cutit sunt departe de a fi “capitani”…

Penaltiul

Chiar daca meciul “curgea” spre 0-0, dramatismul derbiului era departe de a-si fi consumat episodul principal! In tur, Unirea invinsese cu 1-0 printr-un penalty obtinut in min 92… Acum, in min. 94, Elek a reusit sa-i “smulga” arbitrului Cojocaru o decizie similara, la o patrundere in careu in care s-a “sters” de eroul meciului, portarul advers – Iacob! Penaltiul a fost acordat totusi si parea ca scenariul din tur se va repeta, iar pentru Unirea “se va intoarce roata norocului”, in sfarsit! Numai ca Buhusi a sutat “prea plasat”, mingea lovind bara din dreapta lui Iacob si apoi ricosand in afara terenului, odata cu fluierul de final al partidei, care a gasit cele doua tabere la pamant si in aer, la propriu! Unii de necaz, altii de bucurie…
Fotbalul este nedrept uneori!

Calcule, calcule

Intre “ghinionul Fortunei” si “norocul Unirii Tarlungeni” sunt acum trei puncte, plus rezultatele directe in favoarea brasovenilor! Cu 4 meciuri de jucat, dintre care trei pe teren propriu (Zagon, Unirea Campina si Reghin) si o deplasare la FCM Targoviste, Unirea Tarlungeni trebuie sa piarda acum 4 puncte in aceste partide pentru ca Fortuna sa mai poata recupera si, eventual, promova (castigand meciurile cu Zagon – acasa si Conpet – deplasare)! Lucru destul de dificil de intamplat, sa recunoastem, dar nu imposibil!
Marian DIMA

Declaratii dupa joc:

Eduard Iordanescu: „Felicit jucatorii mei pentru atitudine. In repriza intai am avut carente in joc, presiunea a fost cel mai mare inamic si si-a spus cuvantul, dar apoi am rezolvat multe dintre problemele din joc, in repriza secunda. Am avut ocaziile mari ale meciului, dar uneori fotbalul nu este corect. Chiar daca voi rata obiectivul propus – promovarea – ma bucur ca fac acest lucru alaturi de niste oameni, de niste conducatori si jucatori drepti si corecti. Consider ca, la faza penaltiului, portarul trebuia sa primeasca si al doilea galben si sa fie eliminat. A executat lovitura Buhusi pentru ca Vali Munteanu, primul executant, iesise accidentat. Nu am avut nicio sansa pentru ca este clar vorba de ghinion cand ai trei bare si nu dai gol”.
Laszlo Balint: „Ne-am atins obiectivul propus. Am avut si un pic de sansa, trebuie sa recunosc. Consider ca Fortuna, o echipa cu o forta deosebita, cu conditii, staff, merita si ea Asa ajungaI in Liga a II-a si cred ca FRF ar trebui sa ii acorde si ei sansa de a merge in esalonul secund. Jucatorii mei au dat dovada de sacrificiu si caracter. Cred ca portarul nostru, Iacob, este cel mai bun din tara, la varsta lui – 20 de ani, cel putin eu nu am vazut alt portar nascut in 1993 mai bun ca el. Avem prima sansa la promovare dupa acest rezultat, dar nu consider ca suntem promovati! Si in tur am pierdut puncte dupa ce la finele meciului cu Fortuna aveam procentaj maxim”.

Info:

Presedintele Fortunei, Virgil Munteanu, a atacat dur, la conferinta de presa, echipa oaspete: „Rusine Tarlungeniului pentru felul cum a jucat. Asa e fotbalul romanesc, castiga cei care nu joaca „.
Acelasi Virgil Munteanu, care participase si la o sedinta, la Poiana Campina, pentru construirea stadionului nou pe care Fortuna vrea sa-l faca acolo, a dat asigurari ca „proiectul Fortuna va continua, mergem inainte”.
Eduard Iordanescu a incercat prin toate metodele sa-si impulsioneze elevii! Astfel, la iesirea din vestiar, „juniorul” a pus pe perete un afis pe care scria „Fotbalul nu il pacalesti la infinit!” – aluzie la victoriile „chinuite” ale adversarei. Efectul nu are rost sa-l comentam…
Tribuna oficiala a arenei din „9 Mai” a fost intesata de VIP-uri, insusi presedintele CCA – Alexandru Deaconu – venind la acest meci! Nu au lipsit nici Gheorghe Hagi, Anghel Iordanescu, Ilie Stan, Eusebiu Tudor, Valeriu Rachita, Constantin Anghelache, Andi Crangu, Narcis Raducan, precum si multi alti „oameni de fotbal” veniti sa vada „meciul promovarii” din seria a VI-a.
Portarul de rezerva al gazdelor, Tiut, a primit avertisment pentru un clinci cu un jucator al oaspetilor, la un fault, acesta „sarind de pe banca” la adversar. La final, dupa penaltiul ratat de Buhusi, cele doua tabere si-au impartit ceva „amabilitati”, fara a se depasi limitele.
Jucatorul care a irosit penaltiul care putea asigura promovarea Fortunei, Alexandru Buhusi, a ramas prabusit pe gazon, dupa ratarea loviturii de pedeapsa din ultima secunda a partidei. Colegii sai, dar si adversarii au asteptat penaltiul facandu-si cruci si rugaciuni!
“Daca a fost penalti la faza din minutul 95, atunci eu sunt Papa de la Roma!”, a spus primarul Tarlungeniului, Iosif Kiss, care a avut alaturi peste 100 de brasoveni, veniti sa vada acest meci care poate duce echipa sa la o promovare istorica.
La faza ratarii penaltiului din minutul 85 de catre Buhusi, patronul Fortunei, Radu Calin, s-a prabusit in loja sa, la propriu!
Apoi, la vestiar, Calin l-a “luat in brate” pe Buhusi, cel care a ratat “penaltiul promovarii”, asigurandu-l ca “vei ramane un jucator important pentru Fortuna”.
Prima pe care fiecare jucator de la Fortuna o avea promisa, la acest meci, a fost de circa 4000 de ron!
Conform unor surse, antrenorul Eduard Iordanescu va anunta conducerii, saptamana aceasta, decizia sa privind continuarea (sau necontinuarea) activitatii pe banca Fortunei.
Marian DIMA