Începută cu mult timp în urmă, disputa teritorială la nivel… montan, între judeţele Prahova şi Dâmboviţa, pe tema unuia dintre cele mai cunoscute monumente naturale pe plan naţional şi internaţional nu s-a stins nici astăzi. Celebrele „Babe” din Platoul Bucegi s-au transformat într-un adevărat ”măr al discordiei” între cele două judeţe vecine, subiectul fiind analizat şi la recenta întrunire a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia care s-a desfăşurat în Prahova.
Prin prezenţa la Ploieşti a tuturor preşedinţilor de consilii judeţene din Regiunea Sud Muntenia s-a creat prilejul, în mod special pentru reprezentanţii presei, de a afla răspuns la o dilemă care, în ultimii ani, nu a fost dezlegată, respectiv: „Pe teritoriul cărui judeţ se află Babele – în Prahova sau la Dâmboviţa?”. După cum v-am mai informat, între cele două judeţe vecine s-a creat o dispută în ceea ce priveşte aşezarea din punct de vedere teritorial a acestui monument natural, a cărui finalizare a rămas în… coadă de peşte! „Este un litigiu mai vechi, moştenit. Babele reprezintă simbolul judeţului Dâmboviţa. Toate documentele pe care le deţinem, elaborate între anii 1960-1965, dar şi în perioada anterioară, nu spun altceva decât că Babele sunt pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Acum, cu judeţul Prahova, suntem în faza de conciliere administrativă. Dacă nu ne vom înţelege, se va ajunge în instanţă. Adevărul este că pe această temă au fost tot felul de litigii în ultimii ani. Este o întreagă istorie pentru că încă nu a fost stabilit clar hotarul, în zona de munte, între Dâmboviţa şi Prahova! Acum, în calitate de preşedinte de Consiliu Judeţean, fiecare dintre noi – eu şi domnul Mircea Cosma – avem tot interesul ca să susţinem judeţul pe care îl reprezentăm. Probabil că nu vom putea ajunge la o soluţie negociabilă în ceea ce priveşte acest subiect, respectiv în ce judeţ sunt de fapt Babele, în Dâmboviţa sau Prahova ! În acest caz, cel mai probabil se vor pronunţa instanţele de judecată, pe baza tuturor documentelor existente. Dar, asta nu înseamnă că există o situaţie conflictuală între mine şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Fiecare ne reprezentăm cum putem mai bine interesele unităţilor administrativ- teritoriale şi cred că, dincolo de asta, este important să existe relaţii bune, de colaborare, între cele două judeţe vecine”, ne-a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, rugat să comenteze litigiul cu autorităţile prahovene pe tema „Babelor”.
În replică, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, a declarat: „Din timpuri imemoriale, Babele sunt în acelaşi loc. Nu ştiu de ce sunt atâtea frământări în judeţul Dâmboviţa legate de întrebarea unde sunt Babele, pentru că ele sunt de fapt în România. Iar dorinţa noastră este să rămână tot timpul în această ţară. În ceea ce priveşte unitatea administrativ teritorială, ele sunt şi vor rămâne la Prahova având în vedere că, urmare a reorganizării administrativ teritoriale care se va face în acest an, viitoarea regiune se va numi ori Prahova ori Muntenia. Prin urmare, tot aici rămân. Aşa că nu trebuie să ne emoţionăm din cauza pretenţiilor unora sau altora care cred că-şi vor creşte PIB-ul judeţului dacă au pe teritoriul lor Babele. Dâmboviţa are o mulţime de obiective şi le recomandăm să nu se mai preocupe de Babe! Să se preocupe de dezvoltarea turismului cultural istoric din judeţul lor”.
Babele, vestitul monument natural situat pe Platoul Bucegilor, a fost mereu un punct de atracţie, datorită formelor ciudate care au dat naştere multor legende. Apa şi vântul au creat două stânci ce seamănă cu două babe gârbovite ce stau la taifas, Babele fiind numite şi „Altarele ciclopice din Caraiman”, ca urmare a apropierii lor de un alt monument natural, Sfinxul, unele legende spunând că acestea au fost altare dacice unde se aduceau jertfe zeilor.
N.DUMITRESCU