În perioada 2 – 4 aprilie, la sediul Penitenciarului Ploiești, în clubul unității sunt desfășurate activități de tipul meselor rotunde la care vor participa grupuri focus formate din 20 persoane private de libertate selecționate din regimul semideschis și 75 de elevi invitați din școlile prahovene.
Discuțiile purtate pe tema prevenirii delicvenței juvenile reprezintă un exerciţiu de sensibilizare, de cunoaştere, de conştientizare a consecinţelor propriilor acţiuni, de responsabilizare şi înţelegere a drepturilor, obligaţiilor şi libertăţilor pe care le are fiecare persoană liberă, ca metodă de resocializare, de implicare în activităţi prosociale.
În acest sens, deținuții pot contribui la descurajarea adoptării comportamentelor infracţionale de către unii tineri aflaţi în plină dezvoltare a personalităţii şi la dezvoltarea unei laturi plăcute, pozitive, umanitare a propriei personalităţi. În același timp, tinerii pot afla direct ce presupune o viaţă dincolo de gratii, în care libertatea îţi este îngrădită şi unde valorile îşi schimbă sensul.
Acțiunea are loc în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova în contextul desfășurării “Săptămânii Altfel” și are ca scop principal prevenirea şi reducerea infracţionalităţii în rândul tinerilor şi prevenirea recidivei în rândul persoanelor private de libertate.