Potrivit unei informări a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dosarul electronic de sănătate ar trebui să fie operaţional din ianuarie 2014. În acest scop, CNAS şi UTI GRUP S.A.(câştigătorul procedurii de achiziţie publică) au semnat, recent, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sănătate (DES), care va reuni întreg tabloul clinic al pacienţilor asiguraţi, sprijinind, astfel, corectitudinea deciziei medicale bazate pe informaţii corelate din surse diferite, dar disponibile în timp real (online) şi securizat, după cum susţin reprezentanţii casei naţionale. “Dosarul Electronic, cofinanţat prin fonduri europene, reprezintă o nouă verigă în demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, aşa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 până acum au devenit operaţionale proiecte care trenau de mai mulţi ani, precum Prescripţia Electronică şi Cardul de Sănătate. Acest nou sistem, când va deveni operaţional, va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări”, a precizat dr. Doru Bădescu, preşedintele CNAS, conform unui comunicat de presă.
De asemenea, tot în comunicatul de presă se mai explică faptul că DES va asigura ,,consolidarea datelor clinice ale pacientului, care acoperă, pentru fiecare pacient, întreaga durată de viaţă a acestuia; suportul pentru livrarea exactă, completă şi la timp a informaţiilor printr-un sistem permanent online; asigurarea accesului privat şi securizat la datele puse la dispoziţie în DES prin intermediul infrastructurii cardului de sănătate; o soluţie scalabilă şi extensibilă care va permite creşterea continuă, extensivă a informaţiilor clinice stocate, dar şi interoperabilitatea cu alte sisteme folosind standarde deschise’’.
Practic, prin implementarea DES se doreşte creşterea eficienţei serviciilor publice oferite cetăţenilor şi reducerea semnificativă a timpului de acces la informaţii medicale, necesare în situaţii de urgenţă.
În ceea ce priveşte valoarea contractului, aceasta este de 81.743.927,80 lei (exclusiv TVA), iar durata de implementare este până la data de 22 ianuarie 2014.
C.DOBRE