După aproape trei ani de coşmar, timp în care nu şi-au mai încasat salariile – deşi s-au dus normal la serviciu, situaţie în premieră în România – pentru angajaţii Institutului de Proiectări şi Cercetări de Utilaj Petrolier (IPCUP) Ploieşti a sosit şi o veste bună.
Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului, primit ieri la redacţie, în urma discuţiilor de anul trecut – despre care am scris la timpul cuvenit – dintre prefectul Marius Sersea, reprezentanţii ministerelor Economiei şi Educaţiei şi conducerea IPCUP, a fost redactat, recent, proiectul unei hotărâri de Guvern privind înfiinţarea SC IPCUP Engineering SA Ploieşti, societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat şi reprezentat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Acest act normativ, care va fi promovat într-o viitoare şedinţă a Executivului, urmează să clarifice situaţia juridică şi administrativă a institutului, precum şi a salariaţilor săi.
Aşa cum v-am mai informat, cei peste 50 de angajaţi de la IPCUP Ploieşti nu şi‑au mai încasat leafa din luna octombrie 2010, întrucât conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a dispus blocarea conturilor societăţii şi demararea procedurii de executare silită, din cauza datoriilor istorice înregistrate la bugetul statului şi a penalităţilor de întârziere. În opinia conducerii institutului, dacă în 2011 n-ar fi existat efectele crizei economice, salariile angajaţilor ar fi fost aproape integral acoperite cu contractele predate diverşilor beneficiari, printre cei mai importanţi numărându-se OMV Petrom şi Romgaz. Sindicaliştii IPCUP au fost, de câteva ori, cu jalba-n proţap atât la ANAF, cât şi la Ministerul Economiei (forul tutelar), în scopul reluării activităţii. Răspunsul primit a fost de-a dreptul halucinant: „Institutul nu are cum să trăiască – fiindcă are conturile blocate, şi nici în insolvenţă nu poate intra – pentru că legislaţia este neclară”. Ajunşi în pragul disperării – deoarece, ulterior, sediul IPCUP a rămas şi fără apă, şi fără gaze şi fără curent electric – angajaţii au avut, cum aminteam, două runde de întâlniri cu conducerea judeţului în ideea găsirii unei soluţii de ieşire din acest impas. Soluţie care, iată, a apărut la orizont. Reamintim că IPCUP Ploieşti – singurul cu un asemenea profil din ţară – a fost fondat în anul 1954, ca răspuns la necesitatea dezvoltării unei industrii constructoare de utilaj petrolier, pe măsură ce România şi-a dezvoltat tot mai mult activitatea de extracţie şi prelucrare a ţiţeiului.
D. CONSTANTIN