Camera de Comert si Industrie Prahova a fost constituita si functioneaza legal

• sustine presedintele CCI, Aurelian Gogulescu
– In ultima vreme, razbat in mass-media nationala ecouri ale unui veritabil razboi care se duce in sanul sistemului cameral romanesc. Situatia este chiar asa de critica, domnule presedinte?
– Din pacate, schimburile de replici, acuzele care razbat in mass-media, pornind de la situatia sistemului cameral romanesc, sunt o realitate regretabila, grava si deosebit de nociva pentru noi toti, cei direct implicati in acest scandal, dar, indirect, si pentru comunitatile de afaceri pe care le reprezentam. Cauzele care au condus la actuala criza sunt multiple. Unele provin chiar din sanul sistemului cameral, iar altele au fost induse din afara acestuia. Pentru cei care nu sunt la curent cu „marul discordiei”, voi spune doar ca interese meschine si mercantile au fost la originea acestui conflict – mai exact, o suma de peste 10 milioane de euro, de care presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)– Mihail Vlasov – a dispus si continua sa dispuna, dupa bunul plac, fara a se simti obligat sa aduca vreo justificare pentru spolierea sistematica a vistieriei CCIR. Iar, pentru ca o parte dintre colegii din sistem, membri ai Adunarii Generale a CCIR, i-au cerut sa justifice aceasta suma, Vlasov a considerat de cuviinta sa genereze un conflict, sa cultive discordia si dezbinarea pe care le-a plasat ca pe o perdea de fum intre doua fractiuni ale structurilor camerale romanesti, la care s-au raliat – in functie de gradul de constiinta, de responsabilitate si de curaj – presedintii camerelor de comert judetene.
– Aceste divergente de pareri au impartit, cumva, sistemul cameral romanesc in doua fractiuni aflate pe pozitii adverse?
– Exact! Iar in tabara celor care au dovedit toleranta zero fata de practicile iresponsabile, imorale si ilegale ale conducerii CCIR se situeaza si CCI Prahova. Si, pentru ca tabara „dizidenta” este, deocamdata, minoritara, lupta cu fractiunea loiala lui Vlasov este una de uzura, dificila si de durata, care se duce pe toate fronturile legale si morale. In cadrul acestei lupte, masurile lui Vlasov – indreptate impotriva celor care nu accepta compromisul, minciuna si ilegalitatile – au fost declansate deja cu o virulenta demna de o cauza mai buna. Astfel, asa-zisa „legalitate” a masurilor luate de CCIR, in fapt de Vlasov, de excludere din randul membrilor de drept ai CCIR a patru camere de comert si industrie judetene – intre care si CCI Prahova – reprezinta, de fapt, o interpretare in stil personal a legii, o manevra murdara utilizata in scopul eliminarii presedintilor incomozi ai camerelor de comert judetene. Iluzia pe care o incearca Vlasov – aceea ca daca elimina presedintii incomozi va rezolva si problemele extrem de grave cu care se confrunta – este una falsa. Cu toate acestea, in pofida tuturor evidentelor, seria amenintarilor din partea lui Vlasov continua cu ideea infiintarii unei… noi camere de comert si industrie in judetul Prahova, pentru a crea confuzie si deruta in ceea ce priveste existenta si functionarea legala a CCI Prahova!
– Este legal un asemenea demers?
– Fireste ca nu! CCI Prahova, ca, de altfel, toate celelalte camere de comert si industrie judetene, au fost constituite si functioneaza legal, in baza HG nr. 799/1990, a prevederilor Legii 335/2007. De asemenea, CCI Prahova, infiintata in 1990, este continuatoarea de drept a celei desfiintata abuziv de regimul comunist in 1949. Amenintarea lui Vlasov la adresa celor care nu au acceptat compromisul nu are sustinere nici chiar prin legea pe care acesta o invoca! Astfel, potrivit Legii 335/2007, art.1, alin.2 – CCI Prahova este si ramane componenta a sistemului camerelor de comert si industrie din Romania, chiar si fara calitatea de membru al CCIR, retrasa abuziv. Prin urmare, o alta camera de comert si industrie care sa functioneze legal in Prahova, in paralel cu CCI Prahova – asa cum exista si functioneaza aceasta acum – nu poate fi creata nici chiar de Vlasov. In baza acestor certitudini, suntem increzatori ca justitia, careia ne-am adresat, va actiona in spiritul respectarii reglementarilor in vigoare. Pana atunci, as dori sa-i asigur pe toti membrii si colaboratorii nostri ca, prin fiecare eveniment pe care-l organizeaza in sprijinul firmelor prahovene si romanesti, CCI Prahova va continua sa actioneze – in deplina legalitate si legitimitate – ca o organizatie responsabila, asa cum a demonstrat-o in cei 23 de ani de existenta moderna. Relatiile de colaborare si de parteneriat initiate cu mediul de afaceri, cu administratia publica locala si centrala, cu mediul diplomatic sau cu organisme guvernamentale ori camerale din strainatate sunt masura aprecierii si respectului de care CCI Prahova se bucura la nivel local, national si international.
D. CONSTANTIN