Exporturile sunt in crestere
Exporturile de marfuri ale Romaniei au insumat, in luna ianuarie a.c., 16.307,4 milioane de lei, iar importurile – 17.618,8 milioane de lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Fata de aceeasi perioada a anului precedent, exporturile au crescut cu 7,9 la suta, iar importurile – cu doar 3 la suta. Drept urmare, deficitul comercial al tarii noastre, la finele lunii ianuarie 2013, a fost in valoare de 1.311,4 milioane de lei, in scadere cu 681,4 milioane de lei fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2012. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri, in luna ianuarie a.c., a fost de 4.803,3 milioane de lei la exporturi si de 4.528,1 milioane de lei la importuri, reprezentand 29 la suta din total exporturi si, respectiv, 25,3 la suta din total importuri. Ca si in lunile anterioare, masinile unelte si echipamentele de transport au reprezentat grupele de produse care au detinut ponderea in structura exporturilor si a importurilor, mai exact, 41,7 % si, respectiv, 35,4 la suta din total.
Sute de persoane au fost depistate muncind la negru
In urma controalelor efectuate la nivel national, in perioada 4-8 martie 2013, functionarii Inspectiei Muncii au aplicat, din cauza ilegalitatilor constatate, amenzi in valoare totala de 2.728.700 de lei. Cea mai grava dintre deficientele respective consta in accceptarea la lucru, de catre unii administratori de firme, a unui total de 341 de persoane fara sa aiba incheiat contract individual de munca. Printre deficientele constatate s-au mai numarat: neefectuarea examenului medical la angajare sau periodic; lipsa dovezii achitarii drepturilor salariale in cazul unor angajati; necompensarea in bani a concediilor de odihna neefectuate in perioada lucrata; neefectuarea periodica a instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
La Targul International de la München au fost prezente si firme din Romania
Opt firme romanesti au participat, in perioada 6-12 martie 2013, la cea mai importanta manifestare din domeniul artizanatului si al manufacturii din Europa – Internationale Handwerksmesse Munchen. Firmele romanesti au expus produse de o mare varietate (artizanat din lemn, costume populare, marame, covoare si carpete lucrate manual, tricotaje si confectii, bijuterii din metale si pietre pretioase etc.), unanim apreciate de catre publicul larg si specialisti in domeniu. In urma intalnirilor avute la standuri, mesterii au stabilit noi contacte de afaceri cu sanse de materializare, precum si organizarea unor vizite la atelierele manufacturierilor romani, in vederea lansarii unor comenzi.
La targul expozitional de la Munchen – aflat la a 64-a editie si careia i-au trecut pragul peste 40.000 de vizitatori – au participat 27 de tari ale caror standuri au ocupat, in total, 35.000 mp.