Risc crescut de insolvenţă

În opinia preşedintelui Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, Arin Stănescu, un număr apreciabil de companii mijlocii sau mari riscă să intre în incapacitate de plată din cauza faptului că băncile au băgat sub preş dosarele cu probleme şi au acordat multe prelungiri pentru rambursarea creditelor. „Au făcut prelungiri de credite încă o lună, încă două, încă nouă şi aşa am ajuns la 17 la sută ca procent al creditelor bancare neperformante. Unde suntem? Suntem în situaţia că societăţi mijlocii şi mari nu mai rezistă, deoarece criza nu a vrut să ne asculte rugămintea şi nu s-a terminat. Aceasta este şi cauza numărului mare de proceduri de faliment. În 2011, de exemplu, din totalul celor 26.000 de proceduri de faliment, doar 1.500 au fost dosare de reorganizare judiciară”, a declarat Stănescu în cadrul unei conferinţe.

Firme româneşti la expoziţia alimentară din Dubai

Douăsprezece societăţi comerciale au participat, în perioada 23 februarie – 3 martie a.c., la misiunea economică de promovare a exportului românesc de produse alimentare, în cadrul expoziţiei internaţionale „Gulfood 2013” din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Pe durata misiunii – organizată de Ministerul Economiei, în colaborare cu Asociaţia pentru promovarea alimentului românesc – firmele din ţara noastră au participat la seminarii de afaceri organizate de Departamentul de dezvoltare economică a Emiratului Dubai, alături de alte companii locale sau străine interesate de dezvoltarea afacerilor cu parteneri externi.

Numărul locuinţelor construite, în scădere

În anul trecut, în ţara noastră au fost construite 42.566 de locuinţe, în scădere cu 1.890 de locuinţe, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Dintre acestea, 39.670 de locuinţe au fost realizate din fonduri private, iar diferenţa de 2.896 – din fonduri publice. Totuşi, repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de 2011, în anul 2012 numărul locuinţelor construite din fonduri private a scăzut cu 2.520 de locuinţe, iar numărul celor realizate din fonduri publice a crescut cu 630 de locuinţe.
Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o scădere a numărului locuinţelor terminate. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Est (- 1.131 locuinţe), Centru (-763), Bucureşti-Ilfov (-418), Nord-Vest (-382) şi Sud-Muntenia (-124).