Evaluarea anuală a animalelor sălbatice protejate

Până pe data de 15 aprilie 2013, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova şi ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti, împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice din judeţul nostru, vor desfăşura acţiuni specifice de evaluare anuală a speciilor de animale carnivore protejate: urs brun, râs şi pisică sălbatică. În cadrul echipelor mixte ce vor parcurge traseele de observaţie, în această perioadă, pot participa şi reprezentanţi ai ONG şi ai instituţiilor de învăţământ superior interesate.
Speciile de animale menţionate sunt protejate prin lege. Ca urmare, recoltarea unor astfel de exemplare se face prin derogare de la acest statut şi numai pentru menţinerea populaţiilor de carnivore mari la un nivel optim care să le asigure supravieţuirea, sau în cazul în care acestea pun în pericol sănătatea şi securitatea oamenilor, prin frecventarea intravilanului localităţilor.

Administraţia Fondului pentru Mediu are un nou preşedinte

Prin decizia premierului Victor Ponta, la propunerea ministrului Mediului, în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost numit Adrian Gearâp. Acesta îl înlocuieşte din funcţie pe Laurenţiu Ţigăeru-Roşca. Adrian Gearâp a fost, anterior, director de cabinet în cadrul AFM.

Profit consistent pentru Romsilva, în anul trecut

Regia Naţională a Pădurilor- Romsilva mai are în gestiune 308 fonduri cinegetice, precum şi un număr de 10 complexuri de vânătoare. Prin acţiunile de vânătoare organizate de-a lungul anului trecut au fost valorificate pe piaţa internă sau la export 154 tone de carne vânat şi 43.990 de exemplare vânat viu, 561 tone păstrăv pentru consum, 4.520 tone fructe de pădure, 638 tone ciuperci comestibile şi 924 tone plante medicinale din flora spontană. Astfel, din valorificarea produselor pădurii, lemnoase şi nelemnoase, precum şi din celelalte servicii şi activităţi aducătoare de venituri, conducerea Romsilva preconizează realizarea unui profit brut, în anul trecut, în valoare de aproximativ 85.729.000 de lei, faţă de cel programat, care a fost în valoare de 32.996.000 de lei.

Lecţie bulgărească

În ultimele două decenii, probabil, nu există un domeniu în care să regăsim o corupţie mai mare şi contracte mai păguboase pentru statul român precum cel referitor la construcţia de autostrăzi. Din păcate, până şi vecinii noştri bulgari ne-au dat o lecţie usturătoare în această privinţă. Astfel, potrivit ministrului bulgar al dezvoltării regionale, până la începutul verii, va fi terminat ultimul tronson al primei autostrăzi din această ţară, cu o lungime totală de 360 de kilometri, care va lega Bulgaria de Turcia.