“Dacă în cursul anului trecut, în municipiul Ploieşti şi în cele 24 de comune arondate acestuia se înregistrase un trend descendent al accidentelor rutiere, în primele două luni ale acestui an, lucrurile nu au stat aşa cum ne-am dorit. Astfel că, din păcate, avem trend crescător al evenimentelor rutiere. De la începutul anului 2013 şi până în data de 6 martie, în Ploieşti au fost înregistrate 17 accidente, în urma cărora 17 persoane au fost grav rănite, iar alte cinci au suferit leziuni minore. Pe cale de consecinţă, şi fermitatea poliţiştilor a crescut. În medie, zilnic, în municipiu au fost ridicate 10 şi chiar 15 permise de conducere – în special pentru neacordare prioritate pietoni şi încălcare a regimului legal de viteză !”, ne-a spus subcomisarul Florin Aristan, şeful Biroului Rutier Ploieşti (în foto).
Potrivit interlocutorului nostru, şi în perioada 1 ianuarie – 6 martie 2013 s-au menţinut aceleaşi cauze ale producerii evenimentelor rutiere nedorite ca şi 2012, respectiv neacordarea priorităţii pietonilor, indisciplina acestora şi neacordarea priorităţii vehiculelor.
De asemenea, principalele artere cu risc ridicat de accidente din Ploieşti sunt, potrivit datelor de la Biroul Rutier Ploieşti, cele care preiau valori ridicate de trafic, cu două benzi pe sensul de mers – adică Bulevardele Republicii, Independenţei, Gh. Gr. Cantacuzino, Petrolului – şi în continuare către ieşirea spre Bucureşti.
Una dintre măsurile luate pentru diminuarea evenimentelor rutiere în municipiu a fost instituirea filtrelor rutiere. Vizavi de acest aspect, comandantul Poliţiei Rutiere Ploieşti, subcomisar Florin Aristan, a precizat: “Ştiu că mulţi conducători auto sunt nemulţumiţi şi exclamă «Iar au ieşit poliţiştii în stradă !». Doresc să fie înţeles că nimeni nu are nimic cu nimeni; deci poliţia nu are nimic cu conducătorii auto! Agenţii rutieri nu stau la pândă pentru a împărţi amenzi şoferilor ! Dimpotrivă, colegii mei se fac şi sunt vizibili, pentru a mai tempera elanul unor şoferi sau pentru a împiedica abaterile rutiere. O astfel de atitudine, cred, poate avea darul de a evita nenorocirile. Din experienţa noastră, chiar şi contravenţiile – hai să le spun minore ! – cum ar fi nepurtarea centurii de siguranţă sau vorbitul la telefonul mobil în timpul şofatului pot genera accidente grave, cu consecinţe dintre cele mai nefericite” .
Că, în ultimă instanţă, comportamentul participanţilor în trafic este decisiv, ne-a fost exemplificat de comandantul Biroului Rutier Ploieşti prin următorul incident. La sfârşitul lunii februarie 2013, un şofer de 33 de ani a accidentat – pe trecerea de pietoni ! – pe Strada Poştei din Ploieşti, un minor în vârstă de 12 ani. Apoi, a fugit de la locul incidentului ! A fost identificat de colegii de la Poliţia Rutieră Ploieşti, după trei zile, în Cartierul Bereasca. Dar, şi pentru prinderea lui a fost o adevărată aventură. Nu a oprit la semnalele acustice şi luminoase ale colegilor mei, ci, dimpotrivă, a accelerat, lovindu-l cu maşina pe un coleg de-al meu ! Au fost trase 14 focuri de armă – în plan vertical şi, apoi, în pneurile maşinii – pentru a-l imobiliza. A fost arestat preventiv de magistraţii de la Judecătoria Ploieşti, pentru 29 de zile. Acum este cercetat pentru comiterea mai multor infracţiuni: ultraj, conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără permis ş.a.m.d. Personal, rămân la ideea că poliţia rutieră poate preveni incidentele în trafic, dar factorul uman este esenţial în asigurarea, şi în Ploieşti, a unei civilizaţii rutiere !”.
Fl. TĂNĂSESCU