• Nicolae Nacu a fost condamnat la trei ani de închisoare, la instanţa de fond

La sfârşitul acestei luni, la Curtea de Apel Ploieşti va începe o nouă etapă a procesului în care Nicolae Nacu, supranumit „Regele balastierelor”, este judecat pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Atât inculpatul Nicolae Nacu, precum şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova) şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au declarat apel la decizia dată de judecătorii Tribunalului Prahova, procesul urmând să continue la instanţa superioară – Curtea de Apel Ploieşti. Între timp, la Tribunalul Călăraşi (locul de baştină al lui Nicolae Nacu) se derulează acţiunea penală în care acesta a fost trimis în faţa magistraţilor pentru infracţiuni similare celor din Prahova.
La sfârşitul anului trecut, judecătorii Secţiei Penale a Tribunalului Prahova au dat sentinţa în dosarul lui Nicolae Nacu, de fel din Călăraşi, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru un cumul de infracţiuni de natură economico-financiară. În dosarul penal 7087/105/2011, care a avut ca obiect evaziunea fiscală, instanţa l-a condamnat pe Nicolae Nacu pentru o serie de infracţiuni de natură economică. Astfel, Nacu a fost condamnat pentru executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, în formă continuată, faptă din perioada 2009-2010, la pedeapsa de câte cinci luni de închisoare, pentru fiecare dintre societăţile administrate de acesta: SC Mega Metal Inox SRL, SC Metal Construct Trading 2008 SRL şi SC Agregate Sorturi Balast SRL; pentru continuarea activităţii după dispunerea încetării acesteia, faptă din anii 2009- 2010, la pedeapsa de câte un an şi 5 luni închisoare (în cazul SC Mega Metal Inox SRL şi SC Agregate Sorturi Balast SRL); pentru executare de lucrări care au legătură cu apele fără avizul legal sau notificarea unei astfel de lucrări, faptă din aceeaşi perioadă, la pedeapsa de câte 9 luni închisoare pentru fiecare dintre cele trei firme deţinute. Nacu a fost obligat, de asemenea, să plătească amenzi în valoare totală de 8000 de lei pentru infracţiunea de nerefacere, cu intenţie, a evidenţei contabile distruse, în termenul înscris în documentele de control, deşi putea să o facă, faptă din perioada 10.05.2010-04.06.2010, după ce actele SC Mega Metal Inox SRL şi SC Agregate Sorturi Balast SRL au ars – în mod „misterios”, chiar înainte de controalele instituţiilor statului. Nicolae Nacu a mai fost condamnat şi pentru infracţiunea de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în formă continuată, la câte 9 luni de închisoare (pentru SC Agregate Sorturi Balast SRL şi SC Mega Metal Inox SRL). Cele mai grele pedepse le-a primit, însă, pentru infracţiunile de omisiune, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, fapte din anii 2009-2010, patronul firmelor care aveau ca obiect extragerea balastului fiind condamnat la pedeapsa de câte 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea unor drepturi (în cazul SC Mega Metal Inox SRL, SC Metal Construct Trading 2008 SRL şi SC Agregate Sorturi Balast SRL).
Şi asta nu e tot, pentru că Nicolae Nacu a mai fost condamnat şi la un an de închisoare pentru tentativă la infracţiunea de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, faptă din data de 07.04.2010 (SC Mega Metal Inox SRL). Tribunalul Prahova a decis, pe de altă parte, ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea unor drepturi, din care se deduce durata reţinerii şi a arestării preventive, de la 05.07.2010 la 26.07.2010.
Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti vor decide, la încheierea apelului, dacă îi vor scădea sau îi vor mări pedeapsa lui Nicolae Nacu, patronul balastierelor care au lăsat în apropierea Ploieştiului cratere adânci.

Violeta STOICA