• Ieri, la Palatul Administrativ din Ploiesti, edilii din judet au fost indrumati sa-si rezolve problemele
„Trebuie sa punem ordine in cheltuirea banului public”, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, la o sedinta cu edilii si contabilii primariilor din judetul Prahova. Practic, concluzia care a putut fi trasa la intrunirea care a avut loc a fost aceea ca arieratele (plati intarziate mai mult de 90 de zile la furnizorii de servicii si de lucrari) trebuie achitate sau cel putin reduse pana la sfarsitul lunii martie.
Problema este dificil de rezolvat pentru ca, dincolo de situatiile in care 17 primarii din judet au arierate de cateva mii de lei, exista si cazuri extreme, in care opt autoritati publice locale au datorii neachitate incadrate la „arierate” de peste 500.000 de lei, iar patru dintre primarii au chiar si datorii, mai vechi de 90 de zile, in valoare de peste un milion de lei. Pe de alta parte, mai exista si o categorie „de mijloc”, aici incadrandu‑se alte 17 primarii cu arierate intre 100.000 si 500.000 de lei, care, in principiu, ar putea sa-si achite macar partial, pana la sfarsitul acestei luni, datoriile catre furnizori.
Ceea ce este mai grav, insa, este faptul ca unii dintre reprezentantii autoritatilor locale confunda platile restante cu arieratele, lucru care conduce la probleme de raportare a cifrelor din partea unitatilor administrativ-teritoriale.
Care ar fi posibilitatea de a reduce din aceste sume? Ar fi trei variante: plata „voluntara” – atunci cand sumele pot fi achitate imediat, prin cerere de alocare a cotelor defalcate catre primarii, dar si prin imprumuturi cu dobanda foarte avantajoasa. In acest ultim caz, insa, reprezentantii primariilor trebuie sa tina cont de gradul de indatorare, care nu trebuie sa depaseasca o anumita limita, peste care nu se poate trece. Mai multe primarii au intocmit deja actele pentru a accesa imprumuturi, insa exista si situatii mai complicate, potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova, care au dat exemplul unei primarii – fara a fi nominalizata – in care s-a solicitat un imprumut, insa rata care ar fi trebuit platita se ridica la un nivel la care acea autoritate publica n-ar fi putut sa mai miste niciun deget, „nici macar sa respire”!
De altfel, in afara arieratelor si a platilor restante ale primariilor, ieri, edilii au mai fost atentionati asupra unui lucru: fara investitii noi care nu au prevazuta foarte clar finantarea ! „Consiliul Judetean Prahova nu este o banca, s-a creat aceasta confuzie si trebuie sa avem o discutie cu cartile pe fata. Inceperea unei lucrari fara finantare inseamna caz penal”, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma.
Violeta STOICA