Peste 13.600 de prahoveni ar putea beneficia de un ajutor suplimentar din partea statului pentru plata energiei electrice

Din aprilie, peste 13.600 de prahoveni ar putea beneficia de un ajutor suplimentar – cuprins intre 18 si 23 de lei pe luna, acordat in functie de veniturile familiei – pentru acoperirea cheltuielilor la energie electrica, conform unui proiect de ordonanta de urgenta aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. ,,Dupa cum s-a stabilit in cadrul acordurilor incheiate cu Fondul Monetar International si celelalte institutii participante la sustinerea financiara a Romaniei, precum si in baza prevederilor documentelor Uniunii Europene, si in Romania se trece la liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze naturale. De aceea, in acest context se pune problema instituirii unor masuri de protectie sociala acordate clientilor (consumatorilor) vulnerabili, masuri ce ar urma sa fie stabilite prin lege si acordate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Conform scrisorii transmise de FMI, BM si CE, precum si a scrisorii de intentie, masurile de protectie ar trebui introduse din luna aprilie 2013, cu luarea in considerare atat a cresterilor de preturi la energie electrica si gaze naturale, cat si a eliminarii tarifului social la energie electrica’’, se arata in motivatia proiectului mentionat.
Astfel, conform reglementarilor din proiect, de luna viitoare ar urma sa primeasca mai multi bani doua categorii de consumatori considerati vulnerabili: beneficiarii ajutorului social si cei ai alocatiei pentru sustinerea familiei. ,,Incepand cu drepturile lunii aprilie 2013, beneficiarii ajutorului social primesc un ajutor suplimentar pentru energie electrica – denumit ajutor suplimentar – in cuantum de 0,046 ISR (adica 23 de lei, calculat la procent din Indicatorul Social de Referinta care in prezent este de 500 de lei). Plata ajutorului suplimentar se realizeaza de catre agentiile teritoriale odata cu plata ajutorului social. Ajutorul suplimentar se acorda, din oficiu, pe toata perioada de acordare a ajutorului social, cu respectarea situatiilor de suspendare si de incetare prevazute de lege pentru ajutorul social”, se specifica in proiectul de OUG vizavi de beneficiarii ajutorului social.
Tot din aprilie 2013 vor primi un ajutor suplimentar pentru energie electrica si beneficiarii alocatiei pentru sustinerea familiei, care se acorda, de asemenea, din oficiu si care este in cuantum de 0,046 ISR (23 lei) pentru beneficiarii alocatiei care au venituri pe membru de familie de pana la 200 de lei, iar pentru cei cu venituri pe membru de familie cuprinse intre 201 si 370 lei ajutorul este prevazut la 0,036 ISR (18 lei). La nivelul judetului ar urma sa beneficieze de acest ajutor – potrivit ultimelor date statistice ale Agentiei Judetene de Inspectie si Plati Sociale Prahova, existente la nivelul lunii ianuarie 2013- un numar de 5131 de persoane care primesc ajutor social, plus inca 8482 de persoane care primesc alocatie pentru sustinerea familiei. Deocamdata, proiectul de act normativ se va afla in dezbatere publica pana pe 7 martie 2013, moment pana la care se pot trimite propuneri si sugestii pe baza textului publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
C. DOBRE