Astazi, 30 martie 2013, muzicologul, lexicograful, criticul muzical si profesorul universitar doctor VIOREL COSMA – personalitate emblematica a stiintei muzicale romanesti, Doctor Honoris Causa al Universitatii Artelor din Chisinau, implineste venerabila varsta de 90 ani.
A vazut lumina zilei in vestitul oras de pe Bega – Timisoara, important centru al stiintei, culturii si artelor din stravechiul tinut al Banatului romanesc.
Dovedind din anii copilariei o evidenta vocatie pentru studiul artei sonore, in mod exceptional, la varsta de 6 ani (1929) este admis la Conservatorul Municipal de Muzica din Timisoara, unde studiaza cu renumiti compozitori si profesori: Sabin Dragoi (teorie-solfegiu) si Eugen Cuteanu (vioara). Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial (1945), continua pregatirea sa de specialitate la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, printre profesorii sai aflandu-se reputati maestri ai creatiei si pedagogiei muzicale: Ion Dumitrescu, acad. Mihail Jora, Martian Negrea, Leon Klepper, Theodor Rogalski, Zeno Vancea, Vasile Popovici, Stefan Popescu, Dumitru D. Botez, George Georgescu si Constantin Silvestri, Dimitrie Cuclin, Jean Banescu, Florin Eftimescu, Paul Jelescu s.a. In anul 1950, a sustinut, cu brio, examenul de stat.Ulterior, se perfectionaza cu acad. Mihail Jora si Paul constantinescu, iar intre anii 1972-1973 studiaza la Seminarul de Muzicolgie din Erlangen-Nürenberg.
In paralel cu studiile universitare, viitorul muzician Viorel Cosma s-a dedicat activitatii didactice , fiind profesor la Conservatorul Alberto della Pergola din Bucuresti si indrumarii activitatii artistice de amatori din Capitala, in calitate de dirijor de cor.
Incepand din anul 1950, tanarul absolvent al Conservatorului bucurestean este numit profesor de Istoria muzicii la liceele de muzica nr. 1 si 2 din Bucuresti (1950-1964) si prin concurs este angajat asistent universitar la Conservatorul din Capitala, unde promoveaza intreaga ierarhie didactica a invatamantului superior, la catedra de istoria muzicii, muzicologiei si lexicografiei muzicale.
Bucurandu-se de un real prestigiu in viata muzicala din Capitala si din tara, profesorul si muzicologul Viorel Cosma a fost solicitat sa predea istoria muzicii si la Universitatea de Cultura Muzicala din Bucuresti (1960-1963), precum si la cursurile de perfectionare initiate de Ministerul Afacerilor Externe (intre anii 1958-1960).
Inca din perioada studentiei (1945-1950), maestrul Viorel Cosma este preocupat in mod constant si profund, cu imensa sa capacitate de munca si profesionalism greu de apreciat in cuvinte, de cercetarea culturii muzicale romanesti, din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre.
Rezultatele acestei vaste activitati au fost prezentate in sute de conferinte si concerte – lectii, emisiuni radiofonice si de televiziune, comunicari stiintifice etc sustinute in tara – cu deosebire in mari centre culturale: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Galati s.a. precum si peste hotare: Paris, Viena, Roma, Neapole, Halle, Bonn, Graz, Magdeburg, Bratislava, Nürenberg, New-York, Boston s.a.
A scris anual zeci de studii, articole, eseuri, recenzii, cronici muzicale, prefate etc care au vazut lumina tiparului in reprezentative publicatii de specialitate din tara: Muzica, Studii de muzicologie, Cercetari muzicologice, Studii si cercetari de istoria artei, Melos, Actualitatea muzicala, Contemporanul, Romania literara, Tribuna Romaniei, Cinema, Luceafarul, Tribuna (Cluj), Cronica (Iasi), Orizont (Timisoara), Astra (Brasov), Tomis (Constanta), Ramuri (Craiova), Viata militara s.a. precum si in presa cotidiana. Numeroase studii muzicale au aparut in reviste de specialitate in marile orase de peste hotare: Moscova, Berlin, Budapesta, Sofia, Paris, Varsovia, Praga, Istanbul, Halle, Basel s.a.
In acest context se inscriu si cele 104 volume tiparite in conditii grafice deosebite la cele mai importante edituri din tara. Iata numai cateva titluri: Ciprian Porumbescu. Opere Alese (1954); Béla Bartók (Budapesta, 1955); Ion Vidu (1956); Gheorghe Dima (1958); Figuri de lautari (1960); Cantareata Elena Teodorini (1962); Centenar Filarmonica George Enescu din Bucuresti (1868-1968); Muzicieni romani. Lexicon bio-bibliografic (1970; 1989-2009 – 11 volume); Corul Madrigal al Conservatorului Bucurestean (1971); Istoria muzicii universale. Antichitatea (1972); Doua milenii de muzica pe pamantul Romaniei (1977); Dimitrie Cuclin – O istorie polemica a muzicii (1973); Dirijorul Egizio Massini (1998); Enciclopedia muzicii romanesti (vol. I, II , 2005-2007); Dirijorul Marin Constantin. Portret eseistic (2011); Copiii minune ai muzicii romanesti (2011); Portrete sentimentale (vol. I , 2011); 16 aparitii editoriale despre viata si opera genialului George Enescu (atat in limba romana, cat si in alte limbi de circulatie internationala).
Maestrul Viorel Cosma este, totodata, autorul unor exceptionale librete pentru operetele: Ciprian Porumbescu (1953); Lasati-ma sa cant (1954), scenarii radiofonice si de televiziune, pentru filme artistice si documentare, bibliografii pentru periodicele muzicale romanesti (1790-1875) etc. In anul 1965 a fost ales membru al Societatii de muzicologie din orasele Halle si Basel, in 1967 – Paris, in 1972 – Varsovia etc.
Prodigioasa si exemplara sa activitate stiintifica si didactica universitara a fost rasplatita cu importante ordine si medalii ale statului roman, cu opt premii ale Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, iar in anul 2003, cu prilejul aniversarii varstei de 80 de ani, cu Marele premiu al UCMR, iar Patriarhia Romana i-a acordat inalta distinctie “Crucea Patriarhala”.
Referindu-se la locul si importanta activitatii muzicologului Viorel Cosma, ilustrul om de stiinta muzicala Vasile Tomescu, doctor in muzicolgie al Universitatii Sorbona din Paris nota: Opera muzicologica a lui Viorel Cosma, expresie a unei nobile pasiuni si a unei inepuizabile energii creatoare afirmate timp de aproape sapte decenii, aflata astazi in plina imbogatire a artei tematice abordate si a modalitatilor de elaborare, se inscrie ca un simbol fundamental in dezvoltarea culturii romanesti.
Luni, 1 aprilie a.c., stralucitul om de stiinta muzicala Viorel Cosma va fi sarbatorit in celebra aula a Palatului Cantacuzino de catre conducerea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.
La acest ceas sarbatoresc – in calitate de fost student si colaborator de peste o jumatate de veac cu eminentul muzician Viorel Cosma, ii doresc – in numele Muzeului si Cenaclului muzical “Paul Constantinescu” – deplina sanatate si putere de munca, ani cat mai multi si buni, pentru a desavarsi toate proiectele aflate in bogata sa agenda de lucru.
La multi si fericiti ani, stimate maestre Viorel Cosma !
Prof. dr. Al. I. Badulescu