Primirea la lucru a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă reprezintă contravenţie şi se pedepseşte cu amendă între 10.000 de lei şi 20.000 de lei, pentru fiecare persoană identificată, se stipulează în noul Cod al Muncii. Mai mult, dacă persoanele care muncesc la negru sunt mai multe de 5, administratorul firmei în cauză riscă inclusiv închisoarea de la 1 la 2 ani.
În pofida acestor sancţiuni destul de aspre, patronii obişnuiţi să „fenteze” legislaţia muncii nu se tem! Astfel, doar în urma raziilor efectuate în perioada 25 februarie – 1 Martie 2013, funcţionarii Inspecţiei Muncii au depistat la lucru fără forme legale de angajare 287 de persoane, la nivel naţional. Totodată, în 11 cazuri de acest gen, la firmele respective lucrau chiar mai mult de 5 persoane fără contract individual de muncă, motiv pentru care au fost sesizate organele de cercetare penală.
La finalul controlului la care ne-am referit, numai pentru neregulile constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.147.600 de lei. Dar astfel de abateri au fost depistate şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Drept urmare, pe lângă oprirea din funcţiune a utilajelor, în cazul a 14 firme – întrucât exista un pericol iminent de accidentare a persoanelor care le deserveau – au fost aplicate şi amenzi în valoare totală de 867.500 de lei.
Aşadar, în urma raziei de la finalul lunii precedente, sancţiunile aplicate agenţilor economici găsiţi în neregulă – între care figurează şi 19 firme din Prahova, amendate cu 20.000 de lei – au depăşit 3 milioane de lei, nivel nemaiatins de câţiva ani încoace. De unde putem trage concluzia că, în opinia unor anagajatori, respectarea legislaţiei muncii este… facultativă !
C. DUMITRU