* Cele mai relevante analize de sange sunt cele efectuate la inceputul primaverii, cand organismul se pregateste sa efectueze, cateva transformari de amploare. Cresc in intensitate si durata activitatile fizice, mai ales cele in aer liber, alimentatia devine mai “supla”, iar sangele se schimba. Este, asadar, o perioada propice pentru a vedea ce urmari a lasat in organismul nostru iarna sedentara si plina de mancaruri cu mult colesterol.

* Legumele sunt cheia prevenirii unor boli grave cum sunt cancerul, bolile de inima, astmul, artrita, alergiile etc. Imbunatatesc dieta, ajuta la detoxifierea organismului si la restabilirea functiilor celulare si musculare. Ca urmare, dobandim mai multa energie si ne vindecam mai rapid daca suntem bolnavi. Pentru masa de dimineata un bun energizant si detoxifiant este amestecul urmator: 90 grame morcov, 50 grame ardei gras, 25 grame spanac, 25 grame ceapa, 50 grame telina, 90 grame castravete, 50 grame rosii.

* Glaucomul este una dintre principalele cauze de orbire. Glaucomul este o boala oculara care nu se vindeca, dar depistarea sa la timp impiedica orbirea. Din pacate insa, jumatate dintre persoanele care au glaucom sunt inca nediagnosticate deoarece boala are o evolutie silentioasa pana in stadiile avansate. Diagnosticarea glaucomului este relativ simpla, medicul apeland la patru investigatii de baza care nu implica neplaceri pentru pacient: masurarea presiunii intraoculare, examinarea papilei nervului optic, evaluarea unghiului de drenaj si analizarea campului vizual. Marea dificultate este reprezentata de faptul ca glaucomul nu prezinta simptome pana in momentul in care vederea este mult afectata. Astfel, majoritatea pacientilor sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii si evolutia catre orbire poate fi rapida. Cauza exacta a producerii glaucomului nu este cunoscuta, dar boala este asociata, in majoritatea cazurilor, cu presiunea crescuta la nivelul ochiului, cauzata de un dezechilibru al fluxului de umoare apoasa.