Zilele acestea, Comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Prahova sunt în alertă, pe fondul recentei avertizări alimentare cu privire la comercializarea în mai multe judeţe din vestul, centrul şi sudul ţării a unor cantităţi de macrou congelat infestat cu un parazit. Astfel, şase echipe de comisari vor verifica în tot judeţul documentele de provenienţă a macroului expus la vânzare în magazine şi supermarketuri, pentru a depista dacă peştele respectiv face parte sau nu tot din lotul găsit cu probleme. ,,Chiar dacă oficial judeţul Prahova nu a fost nominalizat printre cele în care s-a pus în vânzare macrou din lotul depistat cu deficienţe ne-am autosesizat şi am considerat necesar să efectuăm totuşi verificări în această direcţie, ca o măsură de precauţie pentru siguranţa consumatorilor. De asemenea, trebuie precizat că în zona Hale şi Pieţe din Ploieşti, unde se află de altfel şi cel mai important sector din oraş în care se comercializează peşte, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a judeţului nostru are medic permanent, care face verificări în acest sens’’, ne-a precizat Corneliu Buzu, comisarul şef al CJPC Prahova. ,,În plus, mai trebuie precizat că în cazul în care s-ar comercializa totuşi macrou din lotul cu probleme, acesta nu ar pune în pericol consumatorii. Şi asta deoarece parazitul Anisakis, depistat în macrou, este unul evisceral, adică se localizează în intestinele peştelui, care nu se consumă, ci se curăţă’’, ne-a mai spus interlocutorul nostru. În cazul în care în Prahova se va depista macrou provenit din lotul cu probleme, acesta se va retrage de la comercializare, după care va fi neutralizat. Totodată, potrivit comisarului şef al CJPC Prahova, în perioada următoare se vor efectua verificări şi la depozitele de legume şi fructe din judeţ. De altfel, şi în acest caz, la nivel naţional s-a raportat zilele acestea o altă alertă, în legătură cu circa 10 tone de pere şi de ardei capia importate din Turcia şi contaminate cu pesticide, dintre care 365 de kilograme de pere au fost deja trimise spre comercializare. Reamintim că, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor, la nivel naţional, pentru legumele şi fructele provenite din sau cu origine Turcia. Decizia a fost luată în urma unor repetate constatări ale depăşirii limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.
C. DOBRE