Fundația Motivation Romania va acorda Stadionului ”Ilie Oană” din Ploiești Marca Accesibilității, luni, 25 martie, începând cu ora 10.00, în cadrul unui eveniment care subliniază importanța accesibilizării spațiului public ca o condiție pentru participarea la viața comunității a persoanelor cu dizabilități. Marca Accesibilităţii este o iniţiativă unică în România, ce constă în certificarea instituțiilor publice și private care și-au accesibilizat corect clădirile pentru persoanele în scaun rulant.
Stadionul ”Ilie Oană”, administrat de Societatea de Gospodărire Urbană Ploiești, a fost inaugurat în septembrie 2011 și este unul dintre spațiile care pot fi folosite fără asistență de utilizatorii de scaun rulant. Dotată cu rampă construită conform normelor, lift pentru acces la primul nivel al clădirii și grup sanitar adaptat, clădirea răspunde nevoilor unei persoane cu deficiențe locomotorii. Din cele 15.000 de locuri, 18 sunt special amenajate pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, existând posibilitatea ca numărul lor să fie extins, în funcție de solicitări.
În cadrul evenimentului, va avea loc un tur al clădirii, în timpul căruia reprezentanții Societății de Gospodărire Urbană, alături de un arhitect din echipa Motivation și un utilizator de scaun rulant, vor puncta elementele de accesibilitate prin care Stadionul ”Ilie Oană” le acorda utilizatorilor de scaun rulant șansa participării la meciurile de acasă ale echipei Petrolul Ploiești. La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai O.N.G.-urilor locale, ai R.A.T.P. și ai Administrației Serviciilor Sociale Ploiești, ai Ordinului Arhitecților din România, filiala Prahova și membri ai echipei F.C. Petrolul.
Harta și Marca Accesibilității au fost lansate pe 3 decembrie 2012. De atunci, la adresa www.accesibil.org este disponibilă prima hartă națională a locurilor accesibilizate, destinată persoanelor cu dizabilități locomotorii. Harta Accesibilității este o platformă online care cuprinde, în acest moment, date despre clădiri din București și din 20 de județe ale țării, împărțite, după criteriul accesibilității în accesibile, moderat accesibile și inaccesibile.
Clădirile care îndeplinesc criteriile de accesibilitate pentru utilizatorii de scaun rulant vor primi Marca Accesibilității în urma unei evaluări care are în vedere trei componente majore: accesul la spațiul exterior, accesul în spațiul interior și facilitățile puse la dispoziție, în funcție de specificul fiecărei clădiri. Marca Accesibilităţii este înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Evaluarea gradului de accesibilitate a clădirilor este realizată de echipe care includ utilizatori de scaun rulant, experți în accesibilitate și arhitecţi, conform unui sistem de auditare a gradului de accesibilitate a clădirilor. Acest sistem este dezvoltat de Fundația Motivation România în calitate de furnizor de expertiză în domeniul accesibilității și a fost creat pornind de la baza legală existentă în România.
“Scopul nostru este ca Marca și Harta Accesibilității să contribuie la creșterea gradului de mobilitate și acces pentru persoanele cu dizabilități, fie că sunt consumatori de bunuri și servicii, inclusiv servicii publice, fie că sunt angajați și contribuabili, prin motivarea celor responsabili de accesibilizarea spațiilor”, a menționat Cristian Ispas, Directorul General al Fundației Motivation România.
Inițiativele Marca Accesibilității și Harta Accesibilității se derulează în cadrul proiectului ”Roțile Schimbării – către servicii adecvate pentru utilizatorii de scaun rulant”, finanțat de USAID – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Proiectul este implementat în perioada 2012-2014 și are ca scop reducerea numărului de utilizatori de fotoliu rulant imobilizați la domiciliu și stimularea participării lor la viața comunității prin activități sportive, culturale și recreative.
Pana in martie 2014, vor fi evaluate 1.000 de clădiri din domeniile: cultură, divertisment, sănătate, sport, turism și servicii de interes public și peste 2.000 de locuințe ale utilizatorilor de fotoliu rulant din întreaga țară.