• Potrivit procurorilor DNA Ploieşti, comisarul şef Mihaela Puşcaş a produs o pagubă de peste patru miliarde de lei vechi

La începutul lunii mai 2011, cotidianul Prahova relata despre reclamaţia făcută la DNA de către conducerea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor – prin liderul acesteia, Sorin Dumitraşcu – împotriva conducerii de la vremea respectivă a Penitenciarului de Femei Târgşor. Directorul penitenciarului din judeţul Prahova, comisarul de penitenciare Mihaela Puşcaş, era acuzată că ar fi săvârşit mai multe infracţiuni: conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese contra intereselor financiare ale Comunităţii Europene.

În textul plângerii, liderul FSANP atrăgea atenţia asupra unor presupuse “activităţi cu caracter penal” săvârşite de directorul de atunci al Penitenciarului Târgşor, Mihaela Puşcaş. “Directorul Penitenciarului de Femei Târgşor, Mihaela Puşcaş, a semnat la 06.07.2010 un contract de prestări servicii, în valoare de 425.000 de lei (aproximativ 100.000 euro) cu concubinul domniei sale, faptă ce constituie infracţiune”, se arăta într-un document semnat de Sorin Dumitraşcu şi postat pe site-ul oficial al FSANP. “La data de 13.01.2011, urmare a sesizărilor primite (…) de la contabilul şef al Penitenciarului de Femei Târgşor, penitenciar care deţine calitatea de Beneficiar şi lider de parteneriat în cadrul proiectului POSDRU/84/6.1/S/57840, finanţat din fondurile Comunităţii Europene (…) am sesizat Departamentul pentru Lupta Antifraudă – Controlul Fondurilor Europene cu privire la existenţa neregulilor şi ilegalităţi privind gestionarea resurselor în activităţile financiare ale proiectului european sus-menţionat”, se preciza, la începutul lunii mai 2011, în plângerea înaintată Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Iată că, la aproape doi ani de la depunerea acelei plângeri, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Mihaela Puşcaş, cu gradul profesional de comisar şef, fost director al Penitenciarului de Femei Târgşor, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; înşelăciune şi fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că „inculpata Puşcaş Mihaela, în calitate de director al Penitenciarului de Femei Târgşor şi manager al Proiectului POSDRU 84/6.1/S/57840 „Persoane private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor” a ataşat, la cererea de rambursare nr. 1 pe care a depus-o la AMPOSDRU, un document inexact şi mai multe documente false, pentru a justifica prefinanţarea primită şi a obţine plăţi intermediare. Deşi învinuita Puşcaş Mihaela a declarat, în cuprinsul cererii, că „regulile privind achiziţii publice şi oportunităţi egale au fost respectate”, „cheltuielile solicitate sunt eligibile” şi „documentele anexate sunt conforme”, cercetările efectuate în cauză au demonstrat că o parte dintre achiziţiile de bunuri, servicii sau execuţii de lucrări au fost efectuate cu încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice”. Procurorii DNA menţionează că „pentru a demonstra, însă, respectarea acestor proceduri, Puşcaş Mihaela a aprobat mai multe documente, cunoscând că au fost întocmite în fals, documente care, aşa cum s-a arătat, au fost anexate la cererea de rambursare nr. 1 formulată în derularea proiectului anterior menţionat. Această faptă a avut ca rezultat obţinerea, pe nedrept, de fonduri europene (FSE) în cuantum de 352.321,30 lei – sumă ce reprezintă o pagubă adusă bugetului Comunităţilor Europene, precum şi fonduri nerambursabile din bugetul naţional în cuantum de 73.959,76 lei. Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatei”. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Ploieşti şi va avea primul termen pe data de 10 aprilie 2013.
Violeta STOICA