Echipa masculină Tricolorul LMV Ploieşti a resuscitat voleiul prahovean, care risca să dispară din judeţ dacă gruparea condusă de preşedintele Dragoş Diaconeasa, fost campion naţional la nivelul juniorilor, nu îşi făcea prezenţa în Divizia A2. În momentul de faţă, după un parcurs foarte bun, Tricolorul LMV a încheiat pe locul al treilea faza preliminară a Diviziei A2 şi se pregăteşte de startul în playoff.
Despre înfiinţarea echipei, parcursul acesteia în acest sezon, planurile de viitor, dar şi despre activitatea de veterani a clubului ploieştean, cu care a început, practic, am stat de vorbă cu preşedintele grupării, Dragoş Diaconeasa, în vârstă de 50 de ani, care este, în acelaşi timp, şi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Volei Prahova.
– Domnule Diaconeasa, cum v-a venit ideea de a forma un club de volei veterani?
– Dintr-o întâmplare. În octombrie în 2006 am primit o invitaţie de a participa la Jocurile sportive ale veteranilor ale Mării Negre, în Varna. Mai mult din curiozitate ne-am adunat opt foşti jucători de volei, ne-am întâlnit, am discutat, şi după patru zile am şi plecat la concurs. La întrecere erau organizate mai multe discipline sportive: volei, fotbal, baschet, tenis, atletism, înot. Din România, Petrolul a participat la fotbal şi la atletism, iar noi cu o echipă de volei.
Acolo am văzut pentru prima dată ceea ce înseamnă o competiţie de veterani. Au fost cinci ţări – Bulgaria, România, Macedonia, Turcia, Ucraina. Iar noi ne-am clasat pe locul al doilea. Apoi, din ambiţie ne-am propus să organizăm o echipă de jucători mai în vârstă, care să participe la competiţii internaţionale de volei.
– Ce impresie v-au făcut participările de la turneele internaţionale?
– Prin contactele pe care ni le-am făcut am intrat în legătură cu mai multe echipe, din Grecia (Salonic), Macedonia (Skopje), Cipru (Nicosia), Polonia (Cracovia) şi aşa am pătruns într-un circuit internaţional de turnee de veterani. Fiecare dintre aceste echipe organiza câte un turneu, iar, astfel, la rândul nostru, am ajuns să invităm aceste formaţii la Ploieşti, la competiţiile realizate de noi.
Toate cluburile de la acest nivel au sprijinul autorităţilor locale, deoarece reprezintă şi un interes economic, pentru că se pot realiza legături între ţări. La Ploieşti, însă, chiar dacă am prezentat propunerile noastre şi performanţele obţinute, nimeni din cadrul autorităţilor locale nu a dorit să ne sprijine activitatea.
– Ce v-a impulsionat să înfiinţaţi şi o echipă de seniori?
– Ne-am spus că dacă am avut rezultate bune cu echipa de veterani, de ce nu am încerca şi cu o echipă în Campionatul naţional masculin Divizia A2? Am avut şi semnale că acest sport ar fi în pericol să dispară din oraş, şi ne-am gândit să facem ceva să ajutăm voleiul şi la acest nivel. În plus, cunoşteam şi câţiva jucători participanţi în divizie care erau ploieşteni sau prahoveni şi care doreau să vină să joace pentru o echipă care să reprezinte oraşul Ploieşti.
– A fost greu să formaţi o echipă de la zero?
– Am pornit ca începători în acest domeniu, dar trebuie să menţionăm că nu ne-am propus de la început să avem performanţe extraordinare. Iar lotul nu este unul format din jucătorii cei mai buni din ţară. Am încercat să formăm mai întâi un colectiv, o echipă care să reprezinte oraşul cât mai onorabil în această competiţie. În primă fază ideea a fost să ne concentrăm pe jucători locali. Şi am dori să continuăm pe aceeaşi linie, să promovăm jucătorii localnici, dar din păcate ultimii voleibalişti mai tineri au terminat anul trecut junioratul şi s-au împrăştiat pe la diverse echipe din ţară. Iar în urma lor nu mai pare să vină nimic.
În acest sens ne-am gândit ca din toamnă să formăm o şcoală de volei, cu grupe de copii din clasele primare, mai întâi. Pentru acest proiect vom avea şi sprijinul Inspectoratului Şcolar, care ne va ajuta să găsim săli în care să ne putem desfăşura activitatea de iniţiere a copiilor în volei. De aici poate că vor apărea şi jucători în viitorul apropiat.
– Cum vi se pare parcursul de până acum al echipei de seniori?
– A fost neaşteptat de bun. La momentul în care am început nici nu aveam foarte multe informaţii despre nivelul echipelor din această divizie. Dar, prin seriozitatea pregătirii a jucătorilor şi a antrenorilor, atât pe perioada antrenamentelor cât şi a jocurilor propriu-zise, rezultatele au fost foarte bune. Acum ne aflăm pe locul al treilea în Seria Est a Diviziei A2. Noi ne-am dorit să începem să ne facem cunoscuţi, iar Ploieştiul să redevină faimos prin rezultatele obţinute de echipele oraşului în competiţiile de volei. Iar prin faptul că am reuşit să ne clasăm pe un meritoriu loc trei putem să sperăm la prezenţa la turneul de calificare în Divizia A1.
Şanse de a ajunge la turneul de promovare sunt de 70-80%, dar mai departe nu ştiu dacă vom şi putea să ne calificăm în Divizia A1. Sperăm să câştigăm meciurile din playoff şi să terminăm pe locul al doilea în serie.
Deocamdată, la promovare nu ne gândim anul acesta. Acum a fost mai mult o participare experimentală, prin care să ne obişnuim cu nivelul campionatului, cu regulile din această divizie. Iar din sezonul viitor ne vom putea gândi mai serios la promovare, deoarece dacă facem pasul către prima divizie, atunci vrem să facem performanţă, ca acum, de exemplu, nu să fim printre ultimele echipe din clasament. Astfel, trebuie multe lucruri luate în considerare pentru o participare în Divizia A1.
Acum am recăpătat o parte din faima şi din respectul pentru voleiul ploieştean, de-abia începem să refacem vizibilitatea voleiul din Ploieşti la nivel naţional.
– Aveţi un proiect pentru promovarea imaginii clubului?
– După cum am spus, de anul viitor ne gândim să promovăm în Divizia A1, astfel că vom schimba şi strategia echipei, dar pentru aceasta vom avea nevoie de mai mult sprijin, atât material, cât şi financiar. În acest sens am luat decizia de a realiza un site (www.tricolorullmvploiesti.ro), prin care oricine este interesat de activitatea noastră poate sta la curent cu noutăţile şi, de asemenea, poate să descopere şi istoria clubului.
Cu siguranţă că ne interesează să ne facem cât mai cunoscută activitatea, mai ales pentru că avem şi rezultate, iar pentru a ne mări vizibilitatea în rândul oamenilor din judeţ şi din ţară ne-am gândit să ne promovăm şi imaginea prin căile media existente.
Discuţie consemnată de Petre APOSTOL