Ceea ce anticipam s-a întâmplat: demiterea directorului Mihai Terecoasă de la conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a ţinut doar o zi! După ce miercuri dimineaţă (20 martie), şeful ANSVSA emisese un ordin de încetare a detaşării celui amintit la conducerea DSVSA Prahova şi rămânerea, în continuare, doar angajat al ANSVSA, ieri a apărut informaţia că Mihai Terecoasă va fi reinstalat în scaunul de director executiv.

Revenirea pe post a directorului DSVSA Prahova ne-a fost confirmată, ieri, atât de prefectul judeţului – Marius Sersea, cât şi de Mihai Terecoasă. Acesta din urmă ne-a declarat: „Marţi, 19 martie, a apărut o ştire a agenţiei Mediafax, în care aş fi declarat că analizele de laborator ale probelor prelevate de medicii veterinari din Bucureşti au confirmat suspiciunile prezenţei cărnii de cal în locul celei de vită în micii produşi de firma Nicolin SRL din Ploieşti. Ulterior, acea declaraţie – total neadevărată! – a fost preluată, din păcate, de mai toate canalele de ştiri naţionale, motiv pentru care am şi fost revocat din funcţie. În aceeaşi zi, însă, m-am deplasat la Bucureşti pentru a demonstra conducerii ANSVSA că am declarat cu totul altceva ziaristei de la Mediafax. Anume faptul că verificările în cele 36 de judeţe, unde producătorul ploieştean mai livrase carne de mici asupra căreia a existat suspiciunea de fraudă, constând în substituirea cărnii de vită cu cea de cal, vor fi încheiate pe 21 martie, dată la care vor fi publicate şi rezultatele finale ale anchetei. În urma argumentelor mele, conducerea ANSVSA va emite, în două-trei zile, un nou ordin, prin care voi fi repus în funcţia iniţială. Cât despre autoarea ştirii mincinoase, o voi da în judecată pentru grave prejudicii aduse imaginii mele, căci eu practic această profesie de 32 de ani, fiind cunoscut de toţi colegii de breaslă din ţară”.
Revenind la ancheta ANSVSA, privind mai multe produse în legătură cu care fuseseră emise alerte alimentare, aşa cum aminteam, concluziile acesteia au fost făcute publice, ieri, într-o conferinţă de presă, susţinută de ministrul Agriculturii – Daniel Constantin, şi vicepreşedintele ANSVSA – Vladimir Mănăstireanu. Potrivit informaţiilor făcute publice, în urma controalelor efectuate, la nivel naţional, au fost identificate 67 de probe neconforme pentru aflatoxină în lapte. Drept urmare, au fost oprite de la procesarea sau vânzarea directă către consumatorul final, prin intermediul automatelor stradale, 193 tone de lapte, ceea ce reprezintă 0,03 la sută din producţia lunară a României. În afara acesteia, au fost luate şi alte măsuri, cum ar fi: interzicerea livrării laptelui la unităţile de procesare/vânzare directă prin intermediul automatelor în toate cele 34 de ferme în care s-au găsit rezultate neconforme, până la remedierea situaţiei; oprirea temporară a activităţii de colectare a laptelui în toate cele 5 centre la care s-au obţinut rezultate neconforme; suspendarea temporară a celor 47 de automate pentru vânzarea directă a laptelui către consumatorul final, până la remedierea situaţiei la nivelul fermelor furnizoare de lapte neconform; distrugerea a 193 de tone de lapte crud, 104 tone de produse lactate neconforme şi 104 tone de furaje contaminate.
În ceea ce priveşte cazul expres al SC Nicolin SRL Ploieşti, implicată în cazul micilor, ancheta a arătat că probele trimise spre analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti au avut rezultat pozitiv pentru ADN specific cal. Din totalul celor 1.920 de caserole, au fost vândute deja către consumatorul final 1.358, restul de 562 de caserole fiind sechestrate şi distruse”. Aşa cum am mai scris, firma Nicolin – închisă momentan pentru igienizare – a fost amendată cu 30.000 de lei. În plus, aceasta a intrat în vizorul organelor antifraudă şi reprezentanţii ei vor răspunde, probabil, în faţa legii, pentru inducerea în eroare a consumatorului.
D. CONSTANTIN