Cel de-al treilea seism înregistrat de la începutul lunii în curs s-a simţit şi în judeţul Prahova. Conform Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, un cutremur cu magnitudinea 4,2 a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, în zona Vrancea, la ora 03:10. Seismul s-a produs la o adâncime de 124 de kilometri şi a avut intensitatea II pe scara Mercalli în zona epicentrală. Conform instituţiei menţionate, printre localităţile cele mai apropiate de epicentru s-au numărat, în afară de Covasna (42 de kilometri), Săcele (47 de kilometri) şi Braşov (54 de kilometri), şi două oraşe prahovene, respectiv Vălenii de Munte (38 de kilometri) şi Plopeni (54 de kilometri).
De la începutul lunii martie au mai fost înregistrate alte două cutremure, în zona Vrancea şi Câmpia Română – Sinaia, care au readus în amintirea multor români cutremurul din 4 martie 1977, soldat, la nivel naţional, cu peste 1.500 de victime, dar şi cu prăbuşirea a mii de locuinţe.
Revenind la cutremurul înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri, în zona Vrancea, faptul că s-a resimţit şi în judeţul nostru confirmă dacă mai era nevoie! – ceea ce reiese clar din documentele de specialitate. Astfel, având în vedere sursa Vrancea, recunoscută ca fiind cea mai importantă în ceea ce priveşte activitatea seismică, după Focşani, judeţul nostru este, alături de Buzău, pe locul doi ca vulnerabilitate la un eventual seism. În Prahova, într-o primă categorie a localităţilor considerate vulnerabile din acest punct de vedere sunt incluse oraşele Boldeşti-Scăeni, Plopeni, Urlaţi, Vălenii de Munte, Mizil, într-o a doua categorie regăsindu-se oraşele Băicoi, Ploieşti, Câmpina, Breaza şi Comarnic. Cele mai protejate zone din punct de vedere al cutremurelor sunt considerate localităţile de pe Valea Prahovei – Sinaia, Buşteni, Azuga.

N.DUMITRESCU