„Nu sunt un cantaret cu o viziune ingusta, care asculta numai opera”

Contratenorul ploiestean Cezar Florin Ouatu – unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani cu o cariera internationala – s-a calificat in finala selectiei nationale Eurovision si spera ca pe 9 martie toti prahovenii sa-i acorde voturile. Cezar a absolvit Liceul de Arta „Carmen Sylva” din Ploiesti, apoi Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, sectia Canto. A debutat ca interpret profesionist pe scena Teatrului „La Fenice” din Venetia, a cantat pe cele mai importante scene din lume si a obtinut numeroase distinctii la concursuri de canto.
– Pentru cei care va cunosc din concertele de muzica clasica a fost o surpriza participarea dumneavoastra la Eurovision. De ce ati decis sa concurati anul acesta ?
– Pentru publicul larg, care nu ma cunostea pana acum, a fost o revelatie participarea mea la acest concurs, datorita vocii, a aparitiei, a show-ului. Am intrat in concurs dintr-o joaca. Acum doua saptamani am primit un mesaj pe facebook de la Cristian Faur – compozitorul si textierul piesei „It’s my life” – care mi-a spus ca m-a ales pe mine sa interpretez o melodie de-a sa. Am ascultat piesa, mi-a placut si am spus: „De ce nu ?” – pentru ca eu sunt foarte pasionat de orice gen de muzica. Nu sunt un cantaret de opera cu o viziune ingusta, care asculta numai opera. Mie imi place foarte mult jazz-ul, ascult multe voci, indiferent de stilul muzical abordat de solisti. Ascult chiar si cantaretii de manele, fiind interesat nu de muzica in sine, ci de ceea ce fac ei cu vocile, de inflexiunile vocilor lor. Viziunea mea mai ampla asupra muzicii m-a determinat sa particip si la Eurovision si am fost primit foarte bine. Melodia a fost scrisa special pentru mine. Cristian Faur este o prezenta deja cunoscuta in Eurovision, el a compus si piesa „Let me try” – cantata de Luminita Anghel si trupa „Sistem” – piesa ce a obtinut acum cativa ani locul trei la finala internationala. Este un compozitor foarte bine cotat.
– Pe care dintre melodiile intrate in finala nationala le considerati a fi cele mai puternice rivale pentru piesa „It’s my life” ?
– Singura rivala – desi in opinia mea este o piesa prea elevata pentru Eurovision – este melodia interpretata de Luminita Anghel (“Unique”, muzica: Rafael Herrero, text: Rafael Herrero, Jose Juan Santana Rodriguez – n.red.)
– Pe 11 martie veti evolua pe scena Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti in cadrul unui spectacol inedit: „Cezar «The Voice» – Opera Pop Opera”. Ce ne puteti spune despre acest proiect ?
– In prima parte a concertului, voi interpreta cele mai importante „hituri” baroce. Acum 300-400 de ani, aceasta muzica era la moda la curtile regale si este o muzica foarte accesibila tuturor. Este vorba, in special, despre piese compuse de Handel si Vivaldi. In a doua parte vom trece la o muzica de dragoste, alcatuita din coveruri din coloane sonore ale unor filme celebre, cum ar fi „Nasul”, „Cinema Paradiso”, „Romeo si Julieta”. Muzica va fi insotita de un colaj de imagini. Voi interpreta acustic si doua melodii, acompaniat de pianistul Puiu Pascu, un renumit muzician de jazz. Pentru prima data, in Romania, un solist va trece de la genul clasic la pop-opera, in acelasi concert. Sper, insa, ca pe 11 martie sa vin in calitate de castigator al etapei nationale a concursului Eurovision.
– Ce alte proiecte aveti in 2013 ?
– Voi canta in cadrul concertului sustinut de Andrea Bocelli, in Romania, in luna mai, voi lansa doua single-uri – unul cu „Hahaha Production” al lui Smiley si Serban Cazan si al doilea, la finalul lui martie, scris de Vanghelis, iar in luna iunie voi sustine un concert de muzica de opera, la Sala Stanislavski de la Moscova, alaturi de Angela Gheorghiu. Tin sa precizez si faptul ca am vorbit cu reprezentantii Primariei Ploiesti si s-ar putea sa fiu un colaborator permanent al Filarmonicii „Paul Constantinescu”.
– Ce experienta profesionala v-a marcat in mod deosebit ?
– Cel mai important pentru mine este „debutul” meu, la varsta de 19 ani, la Biserica Catolica din Ploiesti, unde l-am invitat prima data pe tata (regretatul flautist Florian Ouatu, de la Filarmonica din Ploiesti – n.red.). I-am spus ca va canta o mare soprana si trebuie sa o ascultam. Am cantat o arie baroca. In timpul recitalului, lumea se uita catre altar, nu vedea cine canta, deoarece eu eram la balcon. La final, cand m-a vazut, tata a ramas blocat. Dar m-a incurajat sa merg pe acest drum. Ambii parinti m-au incurajat foarte mult. Chiar daca am cantat, de-a lungul anilor, in foarte multe teatre din Europa, pentru mine acea experienta ramane un punct de referinta in viata mea.
– Tatal dumneavoastra nu v-a indrumat si catre studiul flautului ?
– Ii luam adesea flautul si cantam, dar eu sunt pianist, lucru care m-a ajutat foarte mult in evolutia mea de cantaret de opera.
– Cum ati descoperit ca aveti aceasta voce?
– Mi-am dat seama ca am aceasta voce dintr-o gluma. La Liceul de Arta eram in corul liceului, dar foloseam o voce de tenor. Cand faceam vocalize – pentru a ne incalzi vocea – imitam si vocile feminine si, normal, fetele radeau, iar eu le spuneam baietilor : „Voi puteti face asa ?” Ei imi spuneau ca nu. Apoi am interpretat o arie oferita de o colega soprana. Deci, dintr-o gluma, dintr-o intamplare, a inceput totul. In ultimele doua luni de liceu am descoperit asta si mi-au dat, dupa numai doua luni, atestatul de canto.
– Ce alte pasiuni aveti ?
– Sportul, inotul, jazzul – ascult foarte mult jazz – si imi plac foarte mult masinile.

Ana-Maria MAXIM