Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov au destructurat o reţea infracţională alcătuită din cetăţeni români, moldoveni şi iordanieni, specializată în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse accizabile cu tutun. Potrivit anchetatorilor, suspecţii au pus în funcţiune – pe raza judeţului Braşov şi în Prahova, la Mizil – două fabrici clandestine de producere a ţigaretelor contrafăcute, iar prin vânzarea acestora au eludat plata taxelor şi a accizelor către bugetul de stat. Prejudiciul creat de suspecţi se ridică la aproximativ 825.000 de lei. Liderul grupării, Hariton Veaceslav – cetăţean moldovean – se ocupa de aducerea în România atât a utilajelor necesare fabricării şi ambalării ţigaretelor şi a materiilor prime necesare producţiei (tutun vrac şi foiţe de ţigarete), cât şi a forţei de muncă- cetăţeni moldoveni cu o condiţie materială modestă, înfiinţând în diverse locaţii linii de producţie a ţigaretelor contrafăcute.
Oamenii legi au mai stabilit că activitatea grupului infracţional a fost sprijinită de consulul onorific în cadrul Consulatului Onorific al Regatului Haşemit al Iordaniei la Braşov – Dahabreh Raed, în vârstă de 51 de ani ! Acesta, fiind urmărit de oamenii legii, a vrut să fugă din ţară în seara zilei de sâmbătă, 16 martie 2013, însă a fost prins la Aeroportul Otopeni, încercând să ia avionul în direcţia Amman ( Iordania).
În urma percheziţiilor derulate de procurorii DIICOT, au fost ridicate utilaje de producere şi ambalare ţigări, peste două tone de tutun vrac, 10.000 de ţigarete, precum şi sumele de 120.000 de lei şi aproximativ 135.000 de euro. La solicitarea procurorilor, instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a trei dintre suspecţi.
Suportul tehnic şi informativ al descinderilor desfăşurate ieri a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS) şi SRI, iar acţiunea a fost derulată cu sprijinul BCCO Ploieşti, IPJ Braşov, SPIR Braşov şi Jandarmeria Ploieşti.
Fl. TĂNĂSESCU