O zecime dintre elevi şi un sfert dintre studenţi au consumat cel puţin o dată droguri, România fiind ţara europeană cu cea mai mare creştere a prevalenţei consumului de substanţe interzise. Problema a fost dezbătută, marţi, în Comisia de Învăţământ a Senatului, care va iniţia o lege privind diminuarea fenomenului. În problema consumului de droguri va fi implicată şi Patriarhia, promite Constantin Bălăceanu-Stolnici care a anunţat că va discuta subiectul cu Preafericitul Daniel. România este ţara membră UE cu cea mai mare creştere a prevalenţei consumului de droguri, în doar trei ani indicele urcând de la 1,7%, la 4,3% în rândul populaţiei. Per total, în anul 2012, erau înregistraţi în evidenţe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă mult mai mare.
Situaţia cea mai dramatică este în rândul tinerilor. Peste 11% dintre elevi, adică 150.000 de copii, au consumat cel puţin o dată substanţe interzise, în timp ce, în mediul universitar, prevalenţa consumului s-a dublat în ultimii trei ani ajungând la peste 21%.
Datele au fost prezentate, marţi, în Comisia de Învăţământ a Senatului de către Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), organism care a cerut parlamentarilor să refacă legislaţia în domeniu. “Problema drogurilor este extrem de gravă şi constatăm că a crescut pericolul pe tot teritoriul ţării. De asemenea, constatăm că un risc din ce în ce mai important vine dintr-un element nou: etnobotanicele, un eufemism sub care se ascunde prezenţa unor droguri tot atât de periculoase. Avem nevoie de sprijinul Senatului pentru a diminua acest fenomen”, a precizat academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, preşedintele CIADO. Potrivit Centrului Internaţional Antidrog, unul dintre factorii responsabili de explozia consumului de droguri în România este activitatea defectuoasă a Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţie care a alocat programelor de prevenire sub 5% din fondurile alocate în anul 2009. Practic, în perioada 2006-2010, peste 85% din banii agenţiei au mers către salariile angajaţilor şi către cheltuielile cu bunurile şi serviciile. Mai mult, ANA a dispus de doar maximum trei angajaţi în fiecare judeţ pentru programele de prevenire. “A crescut în mod deosebit consumul de marijuana şi de etnobotanice, deşi este foarte ridicat şi consumul de cocaină şi heroină. Din cauza drogurilor injectabile, România a fost declarată oficial, la Lisabona, anul acesta, focar HIV SIDA. Debutul consumului de droguri a scăzut de la 16 la 14 ani, am avut un caz în care am constatat că un dealer avea 10 ani. Situaţia comercializării este atât de gravă încât în Marea Britanie au apărut site-uri în limba română”, a explicat preşedintele executiv al CIADO, Gigel Lazăr. Senatorul Cătălin Croitoru a cerut sancţiuni pentru vameşi şi pentru angajaţii statului care nu îşi fac datoria, legând problema traficului de droguri de cea a intrării în Spaţiul Schengen. Senatorii au cerut şi intervenţia Bisericii în sprijinul descurajării consumului de droguri, preşedintele CIADO promiţând că va avea o discuţie cu Patriarhul Daniel. “Am vorbit cu Patriarhul şi a spus că reflectează. Ne vom întâlni din nou şi am să-l rog să găsească o formulă. Vă promit că voi discuta”, a dat asigurări Constantin Bălăceanu-Stolnici. Primul pas făcut de Senat a fost stabilirea unei subcomisii care să se ocupe de problema modificării legislaţiei în vigoare, parlamentarii hotărând prin unanimitate să iniţieze un proiect de lege care să protejeze minorii de riscul consumului. Din respectiva subcomisie vor face parte Ecaterina Andronescu, Cristiana Anghel şi Corneliu Popescu. “Vom aduna tot ceea ce înseamnă legislaţie şi vom dezbate pentru a completa procedurile legale. Trebuie să avem o legislaţie cu măsuri clare şi un cadru legislativ coerent. Vom invita săptămâna viitoare şi reprezentanţii Guvernului, urmând ca apoi să venim cu un proiect de lege asumat de întreaga comisiei”, a precizat preşedintele Comisiei de Învăţământ a Senatului, Ecaterina Andronescu.