La sediul Consiliului Judetean Prahova a fost lansat, ieri, oficial, proiectul privind restaurarea si consolidarea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiesti, cu fonduri europene. Unicul muzeu de acest tip din tara functioneaza intr-o cladire ridicata in anul 1890 ce are nevoie de lucrari complexe de consolidare, fiind serios afectata de cutremure, de-a lungul deceniilor. In ceea ce priveste restaurarea, aceasta va fi realizata pastrandu-se arhitectura originala, finisajele, picturile murale si vitraliile cladirii, avand in vedere ca edificiul are statut de monument. Valoarea totala a lucrarilor se ridica la
8.118.759, 94 de lei, din care 6.145.611, 31 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila, iar 434.132, 56 lei – contributia Consiliului Judetean Prahova. „Contractul de finantare a fost semnat in luna iulie a anului trecut si am demarat imediat procedura de achizitii pentru contractul de lucrari. Din pacate, in toamna anului 2012, din cauza unor contestatii si a unor ofertanti care nu au indeplinit conditiile destul de severe impuse pentru un asemenea contract, nu s-a putut adjudeca lucrarea. A trebuit sa reluam procedura, iar acum suntem in plin proces de evaluare a ofertantilor”, ne-a declarat Marius Nicolae- director al Directiei Absorbtie Fonduri Europene, din cadrul Consiliului Judetean Prahova. Potrivit acestuia, se spera ca luna viitoare sa fie definitivata licitatia si sa se poata da ordinul de incepere a lucrarilor. In momentul de fata sunt evaluate ofertele a sase firme care doresc sa reabiliteze muzeul. Lucrarile ar trebui sa fie gata in luna iulie a anului 2015.
Muzeul Ceasului este cea mai vizitata sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie, iar restaurarea este asteptata de foarte multi ani, a declarat, ieri, directoarea Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Lia Voicu. Dupa finalizarea lucrarilor, va fi regandita expozitia permanenta si vor fi expuse nu numai piesele lasate de Nicolae Simache, ci si piese achizitionate de muzeu in ultimii 30 de ani, aflate acum in depozite. Proiectul lansat ieri reprezinta unul dintre cele sapte incluse in Polul de Crestere Ploiesti la care Consiliul Judetean Prahova este aplicant. Pentru sase dintre acestea, administratia judeteana este aplicant principal, iar pentru cel de-al saptelea – pasajul de la Marasesti (cel de la Gara de Vest din Ploiesti) exista un parteneriat incheiat intre aceasta institutie si Primaria Ploiesti. La evenimentul organizat ieri au mai participat Fabioara Ionescu, administrator public al judetului, Coziana Georgescu, coordonator al Polului de Crestere Ploiesti, arhitectul Calin Hoinarescu, Elisabeta Savu, sefa sectiei muzeale amintite.
Ana MAXIM