Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a fost ales joi la sefia Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania. In ceea ce priveste vicepresedintii UNCJR – cinci sunt din partea PSD, patru din partea PNL, unul din partea UDMR, iar secretar general al acestui for a fost ales Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ Braila. Cei cinci vicepresedinti ai UNCJR din partea PSD sunt Iulian Ciuperca, presedinte CJ Ialomita, Titu Bojin, presedinte CJ Timis, Constantin Nicolescu, presedinte CJ Arges, Ion Prioteasa, presedinte CJ Dolj, si Tiberiu Marc, presedinte CJ Salaj. Cei patru vicepresedinti din partea PNL sunt Cristian Adomnitei, presedinte CJ Iasi, Horea Uioreanu, presedinte CJ Cluj, Marian Petrache, presedinte CJ Ilfov, Vasile Mustatea, presedinte CJ Giurgiu. Din partea UDMR a fost ales vicepresedinte Csaba Borboly, presedinte CJ Harghita. La Adunarea Generala nu au participat reprezentantii consiliilor judetene din partea PDL. Noul presedinte al UNCJR, Marian Oprisan, considera ca descentralizarea trebuie realizata “definitiv si irevocabil”, iar regionalizarea trebuie “sa devina o realitate in Romania”, lucru care se poate face prin “mutarea puterii de la Bucuresti langa cetatenii din fiecare judet”. “Un ministru nu poate dintr-un birou de la Bucuresti sa gestioneze problemele la nivelul unei intregi tari. Nu exista alta formula de a merge langa oameni decat prin descentralizare si regionalizare avute in cursul anului 2013, dupa adoptarea referendumului pentru modificarea Constitutiei”, a declarat Oprisan joi, la reuniunea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania de la Palatul Parlamentului. Intrebat daca va critica Guvernul, Oprisan a spus ca “intotdeauna” daca va avea, in numele colegilor sai, sa spuna ceva critic despre Executiv, o va face prin “cooperarea cu Guvernul si aducandu-le inainte la cunostinta care sunt problematicile cu care se confrunta”, in asa fel incat sa nu fie aduse in spatiul public lucruri care sunt usor de rezolvat.
Prezent la reuniunea presedintilor de consilii judetene, premierul Victor Ponta a declarat ca isi doreste un parteneriat cu administratia locala si a facut apel la alesi sa nu “mai vorbeasca de rau Guvernul”.
Totodata, premierul le-a promis liderilor judeteni ca toti banii care vor fi economisiti de catre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin reorganizarea pe care o va face, vor ramane in sistemul de sanatate si nu vor trece la buget. “Problema principala este ce facem ca ati luat spitalele si nu ati primit banii pentru ele. Nu se desfiinteaza Casa Nationala, ideea ministrului – si sigur ca trebuia sa discute cu dumneavoastra inainte sa o anunte in presa – este a unui tip de reorganizare care sa mai reduca putin costurile de personal, de bunuri si servicii ale Caselor, iar promisiunea mea este ca absolut orice leu pe care il economiseste prin aceasta reorganizare discutata cu dumneavoastra ramane tot la sanatate, adica nu ce economiseste ii luam in alta parte. Problema este de finantarea unitatilor care sunt la dumneavoastra”, a explicat Ponta.