Primariile, obligate sa-si reduca drastic arieratele

Pana la data de 31 martie a.c., autoritatile publice locale (primariile) au obligatia sa diminueze cu 85 la suta nivelul arieratelor (datorii catre bugetul statului mai vechi de 90 de zile) existente in sold la data de 31 ianuarie 2013. Actul normativ care include aceasta prevedere a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 31 ianuarie 2013. In cazul nerespectarii acestei obligatii, directiile judetene ale finantelor publice sisteaza alimentarea primariilor cu sumele defalcate din impozitul pe venit, precum si pe cele destinate acoperirii unor sume din bugetul local. De asemenea, in decizia Guvernului se mai arata ca, in eventualitatea nereducerii arieratelor, trezoreriile statului nu vor mai efectua plati din conturile institutiilor publice locale, cu exceptia celor aferente salariilor si a cheltuielilor cu hrana din institutiile de sanatate.

Sute de persoane – depistate muncind la negru

In urma actiunilor de control desfasurate in ultima saptamana a lunii precedente, lucratorii Inspectiei Muncii au aplicat, la nivel national, din cauza deficientelor constatate, amenzi in valoare de 2,5 milioane de lei. Totodata, in opt cazuri au fost sesizate institutiile de cercetare penala, pentru ca administratorii firmelor cu pricina aveau la lucru, fiecare, mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare. Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor din domeniul relatiilor de munca sau cel al securitatii si sanatatii in munca au fost primirea la lucru a 232 de persoane fara forme legale de angajare, nerespectarea duratei timpului de lucru, lipsa semnaturii salariatilor pe documentele justificative de plata.

Detinatorii de ferme familiale, sprijiniti cu fonduri europene

Ministerul Agriculturii are in vedere modificarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin care detinatorii de ferme agricole familiale sa poata beneficia de fonduri europene suplimentare (intre 5.000 – 50.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil), destinate achizitionarii unor utilaje agricole sau pentru constructii. „De regula, produsele obtinute de unele ferme agricole familiale sunt destinate autoconsumului, dar sunt si nenumarate cazuri in care surplusul de produse este comercializat pe piata. Drept urmare, pentru fermierii care vor sa-si dezvolte afacerea, vor fi stabilite niste proiecte tip, care le vor fi acordate cu titlu gratuit, cu conditia ca exploatatiile detinute sa fie autorizate in conditiile legii”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.