Ofiţerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Ploieşti au derulat, ieri, 13 percheziţii domiciliare – 12 în Prahova şi una în Dâmboviţa – la suspecţi de consum şi de trafic de droguri, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Ploieşti fiind conduse, pentru audieri, peste 70 de persoane.
Potrivit datelor furnizate de anchetatori, 15 dintre suspecţi sunt dealeri de droguri, cu vârste cuprinse între 18 ani şi 30 de ani, iar ceilalţi – consumatori cu vârste cuprinse între 16 ani şi 28 de ani ! Oamenii legii ne-au spus că reţeaua infracţională a acţionat pe raza judeţului începând cu luna septembrie 2012 şi până în prezent.
Din probatoriul administrat a rezultat că dealerii grupării se aprovizionau cu droguri din Spania, care erau aduse în ţară în bagaje sau prin sistemul de coletărie internaţională, şi apoi vândute atât direct, cât şi prin intermediul unor dealeri secundari, la consumatori din Câmpina şi din comunele limitrofe. Preţul cu care erau vândute drogurile de risc era cuprins între 40 de lei şi 60 de lei gramul.
După cum ne-a precizat şeful BCCO Ploieşti, comisarul şef Constantin Furtună, acţiunea de ieri a venit în continuarea descinderilor derulate anul trecut de către angajaţii instituţiei, când au fost confiscate, în total, zeci de kilograme de droguri. “Printre cei aduşi la audieri se numără inclusiv tineri – consumatori sau distribuitori de droguri – care au vârsta de numai 16 sau 18 ani. De altfel, şi în 2012, mulţi dintre cei implicaţi în astfel de infracţiuni instrumentate de specialiştii de la Serviciul Antidrog al BCCO Ploieşti aveau aceleaşi vârste. Inclusiv în privinţa modului de operare sunt asemănări foarte mari între anul trecut şi acum: achiziţionare de droguri din străinătate şi redistribuire, contra cost, în judeţ. De asemenea, tot anul trecut, la domiciliile unor traficanţi au fost găsite, în ghivece, plante de canabis. Această plantă a fost găsită cultivată şi într-un apartament percheziţionat ieri”.
Aseară, suspecţii erau audiaţi de procurori la sediul DIICOT Ploieşti, urmând ca oamenii legii să decidă dacă asupra unora dintre ei se impune luarea măsurii de reţinere pentru 24 de ore.
În acţiunea derulată ieri au fost implicaţi procurori DIICOT, ofiţeri BCCO, dar şi angajaţi de la Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS) Prahova şi ai Grupării Mobile de Jandarmi “Matei Basarab” Ploieşti.

Fl. TĂNĂSESCU