In perioada februarie – martie 2013, medicii veterinari de libera practica imputerniciti din judetul Prahova se vor deplasa in toate exploatatiile comerciale de cabaline si exploatatiile nonprofesionale (gospodariile populatiei) care detin cabaline, in situatia in care nu vor fi solicitati sa se prezinte cu acestea la centrele organizate pe localitati, pentru efectuarea actiunilor obligatorii aprobate prin H.G nr.341/2012 si Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A. nr.43/2012 pentru aprobarea Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului.
Cu ocazia acestor deplasari in fiecare exploatatie de animale care detine si cabaline/centru organizat se vor efectua urmatoarele actiuni:
-identificarea prin microcipare a tuturor cabalinelor, indiferent de varsta, care nu sunt microcipate si completarea fiselor de identificare a cabalinelor in vederea obtinerii si eliberarii de pasapoarte;
-distribuirea pasapoartelor pentru cabalinele identificate prin microcipare anterior (anul 2012);
-citirea microcipurilor deja aplicate in vederea verificarii identitatii cabalinelor (daca numarul microcipul existent corespunde cu numarul microcipului din pasaport) si trecerea acestuia in tabelele de vaccinare anticarbunoasa/recoltare sange pentru depistarea anemiei infectioase ecvine;
-recoltarea de probe de sange de la fiecare cabalina identificata, in varsta de peste 6 luni;
-vaccinarea anticarbunoasa a fiecarei cabaline identificata, in varsta de peste 2 luni;
Recoltarea probelor de sange pentru depistarea anemiei infectioase ecvine s-a efectuat anual in judetul Prahova, de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti, in baza Programelor strategice anuale si a Ordinului Presedintelui A.N.S.V.S.A. nr.52/2010 pentru aprobarea „Planului pentru eradicarea anemiei infectioase ecvine pe teritoriul Romaniei”.
Cabalinele depistate pozitiv la anemie infectioasa, in anii anteriori, au fost ucise/sacrificate in termen de 30 de zile de la eliberarea buletinului de analiza de catre Laboratorul Sanitar Veterinar Prahova, motiv pentru care in anul 2012 in judetul Prahova nu a fost depistat niciun caz pozitiv de anemie infectioasa din cele 9337 probe examinate.
Proprietarii tuturor cabalinele pozitive la anemie infectioasa, ucise/sacrificate, au fost despagubiti cu contravaloarea acestora, stabilita in urma evaluarii, conform H.G. nr.1214/2009 la valoarea de piata din perioada respectiva, daca cabalinele au fost identificate prin microcipare.
Menţionam faptul ca actiunile de recoltare de probe de sange si vaccinare anticarbunoasa la cabaline sunt gratuite pentru gospodariile populatiei, contravaloarea acestora fiind subventionata de la bugetul de stat, cu conditia ca acestea sa fie identificate prin microcipare, contravaloarea microcipului si a manoperei de introducere a acestuia, respectiv 20-25 lei, in functie de firma producatoare a microcipului, fiind suportata de catre proprietarii cabalinelor.