Ieri dimineata, medicul chirurg Alexandru Matei si-a depus, la Primaria Campina – in a carei administrare se afla una dintre cele mai mari unitati spitalicesti din judet – demisia din functia de manager al Spitalului Municipal, demisie pe care si-o scrisese cu o zi inainte. Ulterior, demisionarul i-a anuntat despre hotararea luata pe membrii Comitetului Director al unitatii. “Am aflat abia azi-dimineata (marti, 5 febr 2013 – n.red.) despre demisia domnului doctor Matei din functia de manager. Ne-a surprins pe toti aceasta hotarare. Inainte de a intra in sala de operatii, ne-a lasat un comunicat de presa, un text pe care sa-l distribuim reprezentantilor mass-media”, ne-a declarat Elena Dumitrescu, directorul medical al spitalului.
Considerand ca respectivul comunicat de presa este lacunar si evaziv, am tinut sa-i luam, in mod direct, doctorului Matei un punct de vedere personal care sa lamureasca mai bine cum stau lucrurile. Ca urmare, l-am asteptat sa iasa din sala de operatii si i-am solicitat o declaratie clarificatoare. “E o demisie ca toate demisiile. O decizie personala pe care am luat-o acum, nu la vreo presiune politica, ci pentru ca asa am considerat eu ca este cel mai bine”, a fost primul raspuns primit din partea doctorului Alexandru Matei. Am insistat totusi si l-am intrebat pe proaspatul demisionar de ce, in campania electorala de la ultimele parlamentare, cand a candidat pentru Senat din partea PDL, desi a fost avertizat ca ii va fi greu sa fie si manager, si chirurg, si parlamentar (eventual), a considerat ca poate duce aceasta povara, iar acum, scapat de grija activitatii parlamentare, optiunile sale s-au schimbat radical.
“In acea perioada, situatia spitalului nu era deloc clara. Intre timp lucrurile s-au asezat foarte bine si acum pot pleca linistit din fruntea spitalului, dupa trei ani de administrare a lui. Am vrut sa las spitalul pe val, fara datorii, si chiar asa il si las. Putinele datorii pe care le are sunt, de fapt, banii pe care ni-i datoreaza CJAS Prahova. Am constiinta impacata din acest punct de vedere”, ne-a mai spus doctorul demisionar.
In ultimii cinci ani, este a patra oara cand cel mai mare spital din jumatatea nordica a judetului ramane fara manager.
Ieri, la pranz, demisia doctorului Matei nu era cunoscuta de catre multi reprezentanti ai Primariei Campina, cu atat mai mult cu cat a fost depusa discret, la registratura institutiei, de unde a ajuns rapid in mapa primarului Horia Tiseanu, primul care fusese informat, cu o zi inainte, despre actul unilateral de vointa al fostului manager. El va asigura interimatul 30 de zile, termenul de preaviz in cazul persoanelor cu functii de conducere, rastimp in care va fi numit de forurile superioare un manager interimar care sa administreze spitalul pana la alegerea oficiala, prin concurs, a viitorului manager.
Ironia sortii a facut ca tot sub un ministeriat al lui Eugen Nicolaescu (actualul ministru al Sanatatii a mai condus acest minister in Guvernul Tariceanu, in perioada august 2005 – decembrie 2008), in urma cu aproape cinci ani, doctorul Matei sa paraseasca functia de manager al unitatii spitalicesti. Atunci, a fost demis, astazi si-a dat demisia!

Adrian BRAD