• Astăzi se va supune aprobării contractul de asistenţă juridică internaţională, pentru executarea silită pe teritoriul Portugaliei

Reprezentanţii administraţiei judeţene nu se lasă, cu una, cu două, în privinţa recuperării sumelor datorate Consiliului Judeţean Prahova de o firmă portugheză – Plusvag Investimentos – care are o datorie de aproape 10 milioane de euro către autoritatea prahoveană.

În cadrul şedinţei de astăzi a consilierilor judeţeni, se va supune aprobării contractul de asistenţă juridică pentru executarea silită, pe teritoriul Portugaliei, a titlurilor executorii reprezentate de sentinţele civile nr.303 – din 22 iunie 2010, şi nr.186 – din 25 aprilie 2012, emise de Tribunalul Prahova, prin care firmele Plusvag Investimentos au fost obligate să plătească, în total, circa 9,6 milioane de euro autorităţii judeţene.
„În această şedinţă de consiliu vom angaja un executor internaţional pentru a recupera banii din Portugalia. Acesta este, practic, finalul acelei aventuri care a început atunci când cineva confunda Consiliul Judeţean cu un SRL. Este vorba despre 9,6 milioane de euro care trebuie recuperaţi. Pentru că am depăşit procedurile interne, acum ne adresăm reprezentanţilor Portugaliei prin intermediul acestui executor internaţional care să aibă posibilitatea să se mişte şi în altă ţară decât România. Pentru acest lucru trebuie o grămadă de hârtii, însă prima va fi aprobarea în Consiliul Judeţean, apoi vom cere sprijinul Ministerului de Externe. Dacă firmele nu mai există în Portugalia, ne vom îndrepta împotriva acţionarilor. Suntem obligaţi de lege să o facem. Mergem până la capăt, pentru că mie nu-mi plac oamenii care confundă o administraţie publică cu o societate comercială. Ceea ce face administraţia publică trebuie pus în slujba populaţiei, nu în slujba unor interese personale sau de grup”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, referitor la subiectul recuperării celor aproape zece milioane de euro de la firma portugheză Plusvag Investimentos.
„Colaborarea” dintre CJ Prahova şi portughezii de la Plusvag Investimentos, pusă la punct în mandatul 2004-2008, atunci când preşedinte al administraţiei judeţene era pedelistul Florin Anghel, a generat o serie de probleme – unele dintre ele rămase încă nerezolvate până în prezent. În mandatul fostului preşedinte al autorităţii judeţene, Florin Anghel, s-a derulat un contract (care, în prezent, este reziliat), pentru construirea unui aşa-zis complex rezidenţial pe o suprafaţă de teren de circa 70 de hectare, de pe raza satului Tătărani – comuna Bărcăneşti. Afacerea respectivă s-a dovedit a fi doar generatoare de prejudicii majore pentru bugetul judeţean, fapt constatat inclusiv într-un raport al Curţii de Conturi. Auditorii reliefau neregulile financiare izvorâte după semnarea contractului de asociere între CJ Prahova şi societăţile Plusvag Investimentos (una cu sediul în Braga – Portugalia, iar cealaltă, înfiinţată – ca un fel de punct de lucru – la Ploieşti, dar cu telefon de contact din Câmpina, SC Plusvag Investimentos SRL).
Astfel, la aproape şase ani de la parafarea uneia dintre afacerile de natură imobiliară care au produs găuri bugetului judeţului Prahova, în timpul mandatului lui Florin Anghel la conducerea Consiliului Judeţean, reprezentanţii administraţiei prahovene încearcă din răsputeri să rezolve problema recuperării prejudiciilor create, dintr-un condei, prin vara anului 2007.

V.STOICA