În ultimele 24 de ore, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au intervenit pentru gestionarea următoarelor evenimente:

– 26.02.2013, ora 16:34 – incendiu casă particulară
În municipiul Ploieşti, str. Gheorghe Doja, echipajele de pompieri au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă particulară, proprietar M. Emil.
Au ars: aproximativ 100 mp acoperiş astereală lemn, mobilier şi aparatură electrocasnică.
Pompierii au salvat bunuri în valoare de aproximativ 50.000 lei, valoarea pagubelor fiind de 150.000 lei.
Cauza probabilă: scurt circuit electric – aparate electrocasnice defecte amplasate ori neizolate corespunzător.

– 26.02.2013, ora 19:39 – transport persoană supraponderală
În municipiul Ploieşti, bulevardul Republicii, echipajele de pompieri au acţionat pentru a-l transporta pe numitul T. Valerică, în vârstă de 60 de ani, cu o greutate de 100 kg, de la domiciliu acestuia la ambulanţa SAJ Prahova.

Echipajele SMURD au intervenit în 11 cazuri de urgenţă medicală. În toate cazurile, paramedicii au acordat primul ajutor medical calificat, persoanele fiind monitorizate şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

Devine astfel prioritar ca fiecare cetăţean să conştientizeze importanţa respectării unui minim de măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor, în scopul protejării vieţii membrilor familiei precum şi a bunurilor pe care acesta le deţine. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” atrage atenţia asupra următoarelor reguli ce se impun a fi respectate:
 NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici (radiatoare, plite electrice, boilere, calorifere, aeroterme) din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp. Conductorii se încălzesc (mai ales în zona contactelor priză-ştecher) şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric.
 NU lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi. Pot fi oricând surse generatoare de incendiu. Când părăsiţi apartamentul pentru o perioadă mai lungă (concedii de odihnă, vacanţe), scoateţi din priză ştecherele tuturor aparatelor electrice.
 NU utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici.

Un incendiu poate izbucni foarte uşor şi se poate extinde cu o viteză înspăimântătoare.