Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat pentru a treia saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo, plafonul ajungand ieri la 11 miliarde lei.
La operatiunea de saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat 17 banci cu suma de 9,99 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au atins un maxim istoric, cumuland 38,496 miliarde lei. Aceasta este a 19-a saptamana la rand in care banca centrala limiteaza imprumuturile acordate prin aceasta operatiune. In urma cu doua saptamani, BNR a ridicat la 9 miliarde lei suma pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar lunea trecuta limita a fost de 10 miliarde lei. Majorarea sumei a venit dupa ce BNR a anuntat intoarcerea la o gestionare “adecvata” a lichiditatii. Dobanzile practicate ieri de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat foarte usor, la 5,54% – 6,04% pe an, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute au fost la 5,53% – 6,03% pe an.Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.
Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.