Potrivit credintei crestin-ortodoxe, Botezul Domnului (Epifania) este primul moment in care Iisus Hristos s-a aratat omenirii ca Fiu al Domnului, atunci cand a primit botezul in apa Iordanului. In ajunul marii sarbatori, preotul soseste in casele credinciosilor si le “curata”, prin stropirea cu agheazma.
Fetele nemaritate incearca sa fure un fir de busuioc din manunchiul cu care preotul a stropit casa si locatarii ei, pentru ca, traditia spune ca daca fetele de maritat isi pun in ajunul Bobotezei busuioc in san sau sub perna isi va visa ursitul.Alte obiceiuri mai sun ca, pentru ca alesul inimii sa li se arate, domnisoarele trebuie sa posteasca in Ajunul Bobotezei si sa manance o turta din faina si sare, framantata cu doar noua degete.
Un alt ritual spune ca cele care vor sa se marite, trebuie sa puna cateva fire de busuioc, din gradina lor, sub prag, inainte sa vina preotul. In momentul in care preotul a iesit fin casa se ia usuiocul si se pune la oglinda, spunandu-se: “cati au trecut in urma preotului, atatia petitori sa aiba fata”.
In aceasta zi, femeile fac descantece rostite deasupra apei, care se transmit de la o generate la alta, si sunt foarte diferite, astfel familia si cele care o inconjoara se curata de farmece si rele.
Boboteaza este momentul, cand cerurile se deschid, iar ingerul pazitor dezvaluie tinerilor care le este norocul si ursita in dragoste si in casatorie.
Se spune ca cei care reusesc sa nu manance si sa nu bea nimic, de Boboteaza, vor avea parte de noroc, sanatate si binecuvantare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului. Dupa ce iau agheasma de la preot, fetele de maritat se imbaieze de trei ori in rau sau isi toarnea apa pe cap simbolic. Se spune ca precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului, tot asa se vor strange petitorii la usa fetei respective.