La sfarsitul anului viitor, Prahova va fi primul judet din tara in care toate localitatile vor dispune de sisteme de alimentare cu apa

Dezvoltarea tuturor unitatilor administrativ-teritoriale din judet, mai ales prin introducerea sistemelor de alimentare cu apa, dar si cu gaze, reprezinta un obiectiv prioritar al presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si e din ce in ce mai aproape de a fi in totalitate indeplinit. Avand in vedere investitiile in infrastructura finalizate sau demarate anul trecut, dar si cele aflate acum in faza de proiect, se contureaza perspectiva ca Prahova sa devina primul judet din tara la capitolul utilitatilor oferite locuitorilor sai.

„In anul 2012, la capitolul investitii, s-a realizat tot ceea ce ne-am propus. Ca sa dau cateva exemple, in afara de drumul judetean de centura din nordul Ploiestiului, care traverseaza, prin intermediul unui pasaj suprateran, si DN1, finalizat cu zece luni mai devreme fata de termenul avansat initial, extrem de importante au fost si investitiile in ceea ce priveste alimentarea cu apa, dar si cu gaze. In acest context, anticipez ca, la sfarsitul anului 2014, Prahova va fi primul judet din tara in care nu va exista unitate administrativ-teritoriala, de tip comuna sau oras, fara sa aiba o sursa de alimentare cu apa stabila si permanenta”, ne-a declarat presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. In acest context, in ceea ce priveste alimentarea cu apa, trebuie mentionat faptul ca administratia judeteana deruleaza mai multe proiecte de investitii. Este vorba despre sistemul microzonal de alimentare cu apa potabila pentru zona Brebu, Alunis, Varbilau, Slanic (lucrarile, finantate atat de la bugetul judetului, cat si de la bugetele localitatilor mentionate, au demarat la sfarsitul anului 2010 si dureaza 36 de luni); sistem microzonal de alimentare cu apa a comunelor Cerasu, Drajna, Batrani, Starchiojd si Posesti( lucrarile, care se vor efectua din bugetul propriu al judetului, au demarat la sfarsitul anului 2011 si vor dura 36 de luni). Totodata, anul trecut, pentru comunele Olari, Gherghita si Balta Doamnei, Consiliul Judetean Prahova a finantat executia a trei foraje pentru realizarea unor puturi, in scopul compensarii lipsei apei, resimtita in timpul verii secetoase trecute. Nu in ultimul rand, comunele Provita de Jos, Provita de Sus, Rafov, Tataru si Carbunesti sunt incluse in programul guvernamental privind alimentarea cu apa a satelor (HG nr. 577/1997), derulat prin Ministerul Dezvoltarii, iar in comuna Tomsani se afla in curs de executie obiectivul „Sistem de alimentare cu apa potabila”, derulat prin Programul de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural (HG nr. 7/2006).
In ceea ce priveste alimentarea cu gaze, anul trecut au fost incheiate contracte de cofinantare intre Consiliul Judetean, comunele Valea Calugareasca si Albesti Paleologu si societatea GDF Suez, in vederea infiintarii retelei de distributie a gazelor naturale in satele Valea Popii, Valea Poienii, Valea Nicovani, Valea Larga si Rachieri din comuna Valea Calugareasca, dar si in satele Albesti Paleologu, Albesti Muru si Vadu Parului, din comuna Albesti Paleologu. Anul acesta urmeaza sa fie finalizate lucrarile de alimentare cu gaze in zona de sud a judetului, de care vor beneficia in total 55.000 de locuitori, cu mentiunea ca aceasta investitie a fost impartita in doua etape, in prima etapa de executare a lucrarilor fiind cuprinse comunele Sirna, Poienarii Burchii, Gorgota si Tinosu. Pentru cea de-a doua etapa din acest proiect, care vizeaza comunele Puchenii Mari, Balta Doamnei, Olari, Gherghita, Draganesti si Dumbrava, proiectul de alimentare cu gaze se afla in faza obtinerii certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire. In faza de lucru, din punct de vedere al proiectului, pentru investitii privind introducerea sistemului de alimentare cu gaze, pe agenda administratiei judetene se mai regasesc: cartierul Jercalai din orasul Urlati, comunele Iordacheanu (satele Straosti, Valea Cucului si Verbila) si Gornet-Cricov, satul Podenii Vechi din comuna Baltesti . Pentru comunele Cocorastii Mislii, Valcanesti, Cosminele, Dumbravesti, Varbilau, Alunis, Stefesti, Bertea, dar si pentru orasul Slanic, lucrarile care vizeaza infiintarea de retele de distributie a gazelor sunt intocmite si depuse deja la Bucuresti.
N.DUMITRESCU