Telefoanele mobile inteligente si tabletele au un efect nociv asupra sanatatii umane la nivel psihic. Aceste inventii tind sa acapareze mult prea mult din atentia utilizatorilor, lucru care duce la schimbari comportamentale nesanatoase.
Secretul fericirii pare a sta in timpul pe care orice persoana il aloca telefoanelor mobile sau tabletelor pe care le are in posesie. Un medic specializat in domeniul fericirii psihice umane sustine ca secretul acestui sentiment consta in timpul pe care fiecare dintre noi il aloca acestor aparate.
Profesorul Paul Dolan din cadrul Universitatii Economice din Londra este de parere ca popularitatea
iPhone-urilor si a altor telefoane inteligente au dus la distragerea atentiei oamenilor. Prin urmare, posesorii de telefoane inteligente nu isi mai gasesc timpul necesar pentru a interactiona cu apropiatii lor.
Dolan a avertizat ca daca oamenii nu constientizeaza ca timpul alocat smart-
phone-urilor si tabletelor le face rau, acestia ar putea dezvolta boli mintale. Aceste afectiuni de ordin psihic sunt o noua descoperire in acest domeniu, profesorul Dolan dand doua exemple relevante.
O afectiune care poate afecta orice persoana care petrece prea mult timp navigand pe internet se numeste “dependenta de internet”, iar o alta maladie legata cu efectul telefoanelor mobile poarta numele de “sindromul vibratului”. Acest sindrom se manifesta prin aparenta ca in mod constant utilizatorul de telefon mobil primeste un mesaj, insa atunci cand isi verifica smartphone-ul constata ca de fapt s-a inselat, noteaza dailymail.co.uk. “In mod constant atentia noastra este distrasa, iar acest lucru ne costa. Atunci cand incercam sa facem mai multe lucruri avem nevoie de atentie mare. Faptul ca suntem impreuna cu prietenii sau apropiatii este o activitate mult mai sanatoasa decat verificarea constanta a telefonului pentru mesaje sau e-mailuri”, sustine profesorul Paul Dolan.
Pe deasupra Dolan sustine ca fericirea nu consta intotdeauna in banii pe care ii avem, atentia si simplitatea fiind doua dintre cheile catre atingerea unei stari de bine alaturi de cei dragi.