Prahovenii care isi asigura traiul zilnic din practicarea unor activitati independente (frizeri, zugravi, parchetari, cojocari, croitori, dogari etc) au posibilitatea, potrivit legii, sa-si aleaga varianta in care doresc sa-si achite impozitul catre stat. Este vorba, pe de o parte, despre impozitarea in sistem real (cel clasic) – situatie in care contribuabilul trebuie sa tina o contabilitate simpla – iar pe de alta parte, de impozitarea pe baza normelor de venit anuale stabilite de Fisc. In acest din urma caz, cuantumul valoric se stabileste in functie de natura prestarilor de serviciu, nivel care scade treptat, in functie de domiciliul prestatorului, respectiv Ploiesti, Campina, celelalte orase sau mediul rural.
Deunazi, conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Prahova a dat publicitatii normele de venit din activitati independente aferente anului 2013, in baza carora contribuabilii isi vor achita impozitele – si asta doar daca, reamintim, au anuntat, in scris, Fiscul ca au optat pentru aceasta varianta. Pentru a fi mai bine intelesi, in cele ce urmeaza ne vom referi, concret, doar la cateva meserii, caci nomenclatorul national al activitatilor independente cuprinde zeci de asemenea ocupatii. Vom incepe cu serviciile de frizerie, coafura, cosmetica, manichiura, pedichiura sau masaj, intrucat au cel mai mare cuantum al venitului pentru care se percepe impozit de 16 la suta, respectiv de 12.000 de lei pe an (daca meseriasul se afla in Ploiesti), 11.000 de lei (la Campina), 10.000 de lei (intr-un alt oras din Prahova), 9.000 de lei (in zona rurala). La randu-le, in functie de domiciliu, croitorilor li s-a fixat o norma de venit impozabil in valoare de 10.000 de lei, 9.000 de lei, 8.500 de lei si, respectiv, 8.400 de lei. In ceea ce-i priveste pe detinatorii de ateliere de fierarie-potcovarie, acestora li s-a fixat o singura norma de venit impozabil: 8.400 de lei, indiferent de localitatea de domiciliu. Oarecum surprinzator ni s-a parut si faptul ca ei au fost inclusi in aceeasi categorie cu… dresorii de animale, cu vanzatorii de caini si pisici de rasa, pasari ornamentale, broaste testoase sau animale de companie, dar si cu producatorii si/sau comerciantii de floricele de porumb, seminte prajite, vata de zahar pe bat sau bors.
Revenind la norma de venit impozabila, aceasta ramane neschimbata chiar daca un meserias sau altul a incasat, de-a lungul unui an, venituri mult mai mari decat cele prognozate. Invers, daca incasarile au fost mai mici decat norma de venit fixata, contribuabilul in cauza poate solicita Fiscului, la un interval de doi ani, trecerea la impozitarea in sistemul clasic. In sfarsit, legea mai prevede si faptul ca normelor de venit li se vor aplica anumiti coeficienti de corectie, astfel: pentru contribuabilii care au varsta de peste 60 de ani, impliniti pana la 31 decembrie 2012, sau pentru cei incadrati in gradul II de handicap, norma de venit se reduce cu 30 la suta.
De asemenea, in cazul contribuabililor de peste 70 de ani ori incadrati in gradul I de handicap, reducerea este de 40 la suta, procent care creste la 50 la suta, pentru cei care obtin venituri din salarii, in baza unui contract cu timp integral de munca, dar si pentru studentii sau elevii la invatamantul de zi. Impozitele din activitati independente pe baza normelor de venit se achita in patru transe trimestriale.
C. DUMITRU