Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2012 a fost de 153,7677 miliarde lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 0,4% fata de trimestrul II 2012 si cu 0,6% fata de trimestrul III 2011. Cifrele au fost revizuite usor fata de estimarile semnal, publicate la mijlocul lunii noiembrie, cand INS estima un PIB mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul II 2012. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2012 a fost de 169,6822 miliarde lei preturi curente.
In ramura “Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport” s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (+12,1%), urmata de tranzactii imobiliare (+10,5%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+7,9%).
Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+4,1%) si in activitatile de informatii si comunicatii (+2,2%).
Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-1,0%), constructii (-1,0%), industrie (-0,5%) si intermedieri financiare si asigurari (-0,1%).
Volumul impozitelor pe produs (n.r. – Impozitele nete pe produs reprezinta diferenta dintre impozitele pe produs datorate la bugetul de stat – TVA, acciza, alte impozite – si subventiile pe produs platite de la bugetul de stat) colectat la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9,6%.
Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul III 2012, cererea interna a crescut cu 0,4 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 11,7%, in crestere cu 1,8 puncte procentuale fata de varianta provizorie (1) a produsului intern brut datorata majorarii nivelului investitiilor din sectorul public.
Consumul final total s-a redus cu 0,7%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (-1,3%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a majorat cu 2,0% fiind semnificativ influentata de cresterea volumului de prestatii sociale (49,6%) .
Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (-5,2%) comparativ cu cel al importurilor (-2,3%).
Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I.-30.IX.2012 a fost de 417,41 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 0,2% fata de perioada 1.I.-30.IX.2011.
Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+7,9%), tranzactii imobiliare (+4,7%), informatii si comunicatii (+2,0%), activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,4%), comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,5%) si constructii (+0,7%).
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-20,4%), care au contribuit la formarea produsului intern brut cu 5,9% si in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (-2,5%), cu o contributie de 8,7%.
Consumul final total a crescut cu 0,2% in perioada 1.I.-30.IX.2012, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, pe seama cresterii cu 0,3% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei .
Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 13,0 puncte procentuale.
Produsul Intern Brut trimestrial la pret de piata (PIBT), principalul agregat macroeconomic al contabilitatii nationale, reprezinta rezultatul final al activitatii de productie al unitatilor productive rezidente, in decursul unei perioade, respectiv un trimestru.
Produsul Intern Brut trimestrial se estimeaza in preturi curente, in preturile perioadei corespunzatoare din anul precedent si in preturi medii ale anului 2000. Estimarile in preturile medii ale anului 2000 se calculeaza prin inlantuirea indicilor de volum.
Pe langa estimarile brute ale Produsului Intern Brut trimestrial, se calculeaza si estimari ajustate sezonier prin metoda regresiva, metoda recomandata de regulamentele europene.
Ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive (“PIB – serie ajustata sezonier” este utilizat in compararea trimestrului de referinta cu trimestrul anterior, in timp ce “PIB – serie bruta” se utilizeaza, preponderent, in compararea cu perioada corespunzatoare din anul anterior. De asemenea, in acceptiunea Eurostat, intrarea/iesirea din/in recesiune economica este apreciata prin prisma evolutiei “PIB – serie ajustata sezonier”, pe baza scaderii sau cresterii inregistrate in doua trimestre consecutive).