In orasul in care a copilarit, a studiat si pe care l-a iubit enorm – Ploiesti – dramaturgul Ion Luca Caragiale a fost omagiat ieri, de autoritati, oameni de cultura, politicieni si de prahoveni de toate varstele care ii iubesc fascinanta si atat de actuala opera. Manifestarile au marcat inchiderea oficiala a “Anului Caragiale” prin care s-au aniversat 160 de ani de la nastere si s-au comemorat 100 de ani de la moartea marelui dramaturg.
La grupul statuar din fata Palatului Administrativ, dezvelit anul trecut, infatisand patru personaje din schita „Domnul Goe” si pe marele dramaturg, au fost prezenti viceprimarul orasului Ploiesti, Iulian Teodorescu, directorul Bibliotecii Judetene „Nicolae Iorga”, Nicolae Boaru, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National, Constantin Stere, reprezentati ai Consiliului Judetean Prahova, ai Institutiei Prefectului Prahova, ai Primariei Ploiesti, ai muzeelor prahovene, ai teatrului ploiestean, elevi si profesori de la Colegiul National „I.L.Caragiale” si de la alte institutii de invatamant. Totodata, din partea minoritatii grecesti au tinut sa aduca un omagiu prin prezenta la manifestare deputatul ploiestean Dragos Gabriel Zisopol  si alti reprezentanti ai acestei comunitati din Ploiesti, avand in vedere ca familia marelui dramaturg era de origine greaca.
In alocutiunea sustinuta ieri, Nicolae Boaru a vorbit despre geniul lui Caragiale si despre comediile scriitorului, care ar trebui sa-i determine pe cititori nu doar sa se amuze pe seama tipologiilor umane create de acesta, ci si sa cugete mai mult la propriile defecte. Oficialitati si zeci de elevi au depus flori la grupul statuar din fata Palatului Administrativ din Ploiesti, iar Fanfara Consiliului Judetean Prahova a interpretat valsuri si polci ce rasunau la Ploiesti si pe vremea marelui scriitor. Pentru inchiderea “Anului Caragiale” au mai fost organizate ieri spectacole de teatru, expozitii, lansari de carti, mese rotunde, concursuri pentru elevi.
Ana MAXIM