Medicii veterinari din județul Prahova au efectuat, în luna decembrie, 9.410 examene trichineloscopice la porcii sacrificați în gospodăriile populației, pentru consum propriu, și au depistat 52 de cazuri pozitive de trichineloză la porc în localitățile: Aricești Rahtivani, Aricești Zeletin, Băicoi, Bucov, Brazi, Boldești Grădiștea, Brebu, Bărcănești, Cornu, Comarnic, Cocordăștii Colț, Câmpina, Fântânele, Filipești de Pădure, Gorgota, Măgureni, Măneciu Pământeni, Provița de Jos, Poiana Câmpina, Puchenii Mari, Râfov, Telega, Urlați, Valea Călugărească.
Cele 52 de cazuri pozitive de trichineloză au fost depistate in 49 de gospodării (focare) iar carnea, organele și celelalte subproduse rezultate in urma sacrificării au fost ridicate de către D.S.V.S.A. Prahova în vederea incinerării in unități autorizate sanitar veterinar, cu excepția unei familii din Bucov care a refuzat predarea către D.S.V.S.A. Prahova a porcului sacrificat.
În urma efectuării anchetei epidemiologice de către medicii veterinari oficiali, în 17 cazuri, din cele 52 pozitive, examenul trichineloscopic s-a efectuat după consumul de carne de porc în gospodărie, prin tradițională ,,pomană a porcului”, fiind inregistrați 72 de consumatori, toate cazurile cu consumatori fiind notificate către D.S.P. Prahova.
Proprietarii a 32 de capete porcine, depistate cu trichineloză au fost sau vor fi despăgubiți de la bugetul de stat cu contravaloarea animalului in viu, la prețul pieței, întrucât porcii respectivi au fost identificați prin crotaliere și figurau in Baza Națională de Date, condițiie obligatorie pentru acordarea desppgubirii.
Toate focarele de trichineloză au fost declarate oficial la Consiliul Local al fiecărei localități, iar până la această dată au fost stinse 37 de focare.