Carnea de porc s-a scumpit
Carnea de porc s-a scumpit cu aproximativ 25% in acest an, fata de luna decembrie a anului trecut, sustin reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). Potrivit lui Ioan Ladosi, presedintele APCPR, „costul cu furajele a crescut in ultimul an cu 65%, iar utilitatile s-au scumpit si ele. Acesta spune ca pretul carnii de porc a ajuns in ultimele doua saptamani la 6,8 lei pe kilogram in viu, fata de
6,5 lei in urma cu o luna”.
Carnea de porc este cea mai cautata in Romania, acoperind aproape jumatate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmata de cea de pasare (15-20 kg) si vita, categorie care reprezinta doar 10% din total.
Finantare destinata agricultorilor
CEC Bank a incheiat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si alte organisme conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru derularea unor activitati curente de catre beneficiarii masurilor de dezvoltare rurala. Astfel, CEC Bank a lansat Creditul punte pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii masurilor de dezvoltare rurala cuprinse in Axa II a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013- Campania 2012. Categoriile de clienti eligibili care pot accesa aceste credite sunt reprezentate de beneficiarii masurilor 211 (zona montana defavorizata), 212 (zone defavorizate – altele decat zona montana), 214 (agro-mediu) s.a.