In evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova existau, in luna precedenta, 17.127 de someri, efectiv in scadere cu 191 de persoane fata de perioada similara a anului anterior. Aproape jumatate dintre prahovenii care si-au pierdut locurile de munca au lucrat in sectorul privat, iar 8.200 din totalul somerilor amintiti nu mai beneficiaza nici de indemnizatia acordata de stat.
Sigur, situatia descrisa mai sus are o legatura nemijlocita cu efectele crizei economice prelungite. O demonstreaza, de exemplu, faptul ca, in perioada ianuarie – noiembrie a.c., au intrat sub incidenta Legii nr. 85/2006 (a insolventei) un numar de 797 de societati comerciale cu sediul in judetul nostru, majoritatea avand ca profil de activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul, constructiile sau prestarile servicii. Dar criza de care aminteam nu este resimtita peste tot la fel, cum s-ar putea crede, dovada fiind faptul ca judete cu un potential economic asemanator Prahovei (precum Cluj, Constanta sau Brasov) inregistreaza, in momentul de fata, cu aproximativ 5.000 de someri mai putini fiecare.
Revenind la statistica lunii trecute, mai notam ca la nivel national existau 476.321 de someri, efectiv in crestere cu peste 20.000 de persoane fata de cel inregistrat in luna octombrie 2012, ceea ce ii corespunde unei rate a somajului de 5,4 la suta. Numarul persoanelor beneficiare de indemnizatie de somaj a crescut cu 13.707 persoane, iar al celor neindemnizate – cu 6.466 de persoane.

D. CONSTANTIN