Odată cu apariţia anotimpului rece sosesc şi scăderile temperaturii însoţite de precipitaţii sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului.
Întrucât în perioada următoare sunt preconizate condiţii meteo şi temperaturi specifice sezonului rece, poliţiştii recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite preventive de conducere, să reducă viteza de deplasare şi să evite manevrele riscante.
Totodată, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Sancţiunile aplicate pentru nerespectarea obligaţiilor privind echiparea corespunzătoare a autovehiculului presupun retragerea certificatului de înmatriculare auto, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).
Întrucât ninsoarea şi viscolul influenţează negativ desfăşurarea traficului rutier, pentru a preîntîmpina producerea unor evenimente neplăcute poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto:
– să reducă viteza de deplasare, în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei, să circule cu o viteză de 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara acestora;
– să-şi asigure o bună vizibilitate curăţand foarte bine parbrizul, luneta şi geamurile laterale;
– să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire;
– să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic;
– să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de autoturismul din faţă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– să nu franeze brusc şi să folosească cu precădere frana de motor;
– să respecte semnalele şi indicaţiile agenţilor de circulaţie.