• Ministerul Afacerilor Europene a organizat, la Ploiesti, un seminar de prezentare a proiectului derulat de Hidro Prahova
Reprezentantii Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din cadrul Ministerului Afacerilor Europene au organizat, ieri, la Ploiesti, un seminar de prezentare a unuia dintre cele mai ample proiecte finantate cu fonduri europene din judetul Prahova – reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare -care are o valoare totala de circa 162 de milioane de euro. Localitatile cuprinse in proiectul judetean – finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu – sunt Azuga, Busteni, Sinaia, Comarnic, Breaza, Campina, Banesti, Baicoi, Plopeni, Urlati, Mizil si Valenii de Munte si, pentru fiecare dintre acestea, se vor realiza lucrari de reabilitare/modernizare fie a retelelor de apa, fie de canalizare, fie a ambelor sisteme.
Avand in vedere ca, dupa finalizarea acestui proiect, peste 210.000 de prahoveni vor fi beneficiarii directi ai retelelor de apa potabila si de canalizare si, pe de alta parte, modul in care a decurs pana in prezent implementarea au determinat reprezentantii Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale sa declare, ieri, la Ploiesti, ca proiectul apa-canal al Hidro Prahova este un „exemplu de buna practica”.
Proiectul a fost prezentat de catre directorul Hidro Prahova, Dumitru Pantea, si de catre managerul Unitatii de Implementare a Proiectului, Ionut Ionescu. Pana in prezent, in cadrul acestui program de reabilitare si de modernizare a sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova – care ar urma sa fie incheiat pana la inceputul anului 2015 – a fost semnat, recent, contractul de lucrari pentru realizarea retelelor de canalizare din orasul Comarnic, fiind deja gata 5,7 kilometri de retea pentru care s-au facut proba de presiune si inspectia video.
Potrivit declaratiilor directorului Hidro Prahova, Dumitru Pantea, sunt in curs de contractare alte lucrari, atat pentru retele de apa potabila, cat si pentru canalizare.
Interesant este ca, asa cum a declarat managerul Unitatii de Implementare a Proiectului, inclusiv racordurile la locuintele oamenilor vor fi efectuate gratuit, daca exista solicitare din partea locuitorilor oraselor care intra in acest program major de infrastructura de mediu. Daca locuitorii vor solicita racordarea dupa finalizarea lucrarilor, acestia vor fi obligati sa suporte costurile de legare la retele.
Unul dintre obiectivele secundare ale proiectului principal vizeaza si implementarea unui amplu proiect de informatizare, prin intermediul caruia vor putea fi urmarite – prin doua dispecerate speciale– eventualele disfunctionalitati aparute in retelele de apa sau de canalizare, asigurand si posibilitatea de a fi sesizate, in timp real, avariile sau pierderile din tot sistemul, precum si posibilitatea de interventie rapida a operatorului pentru remedierea problemelor.
Violeta STOICA